`Wij gaan niets nieuws doen'

Mediatycoon John de Mol bezit drie jaar de rechten van de samenvattingen van eredivisieduels. Hij voorspelt geen revolutie op de televisie.

Vanaf volgend seizoen op zaterdag- en zondagavond alleen een ander knopje indrukken en voor de rest verandert er aan de kwaliteit niets. John de Mol, de nieuwe rechtenhouder van de fel begeerde samenvattingen van eredivisiewedstrijden, probeerde de voetballiefhebber gisteren gerust te stellen. Elke vergelijking met zijn mislukte avontuur Sport7 in 1996 gaat mank.

Maar als zijn chaotische presentatie, gisteren in het zaaltje van een Zeister hotel, model staat voor zijn nieuwe zender TVNL gaat er wél wat veranderen. Amerikaanse toestanden van opdringerige verslaggevers, fotografen en cameramensen barstten los toen de triomfator van de rechtenstrijd het vertrek betrad. De Mol stond iedereen geduldig te woord. ,,Ik ga tijdens de kerstdagen alles rustig op een rijtje zetten. Een dagelijks eredivisiejournaal behoort tot de mogelijkheden. Maar we gaan niets nieuws doen.'' Aldus De Mol.

De Mol, die de afgelopen weken net als de andere kandidaten kennismakingsbezoekjes bracht aan de clubs, was blij en opgewonden. ,,Dit is een droomstart voor mijn nieuwe zender'', zei de puissant rijke eigenaar van de investeringsmaatschappij Talpa. ,,De manier waarop we de rechten van de clubs hebben bemachtigd maakt me heel gelukkig. Achttien stemmen voor, nul tegen. Daaruit spreekt veel vertrouwen.''

Dat De Mol zich juridisch minder goed had voorbereid op de mediaregels, bleek uit het gegeven dat hij zich verrast toonde door het voorkeursrecht dat de publieke omroep heeft om met een nieuwe rechtenhouder te onderhandelen over een sublicentie. De Mol zal er niet moeilijk over doen, ofschoon het afstaan van de beelden hem bij Sport7 fataal werd. De NOS zond toen de samenvattingen later op de avond uit en bleef zo de kijkers, die geen twee gulden per maand over hadden voor de betaalzender (,,eredivisievoetbal voor een zak patat''), aan zich binden. De Mol: ,,Deze regel heeft me overvallen. Maar ik ben een brave Nederlandse staatsburger en als de wet voorschrijft dat ik met het publieke bestel moet praten doe ik dat.''

Volgens jurist Sven Klos, die het voorkeursrecht namens de belangenvereniging Eredivisie CV wél onder de loep nam, kan de regel bijna niet tot problemen leiden. ,,Wij staan er sowieso buiten. Deze kwestie moet besproken worden tussen Talpa, de NOS en RTL (houder van de zogenoemde tweede rechten van flitsen een dag later, red.). Het voorkeursrecht is achterhaald door de Europese wetgeving; het gaat om het open net.''

Wie de gangen van De Mol nagaat zal zich er niet over verbazen dat de producent en creatieve geest van vele succesvolle tv-programma's kosten noch moeite heeft gespaard om de rechten van de samenvattingen te veroveren. Hij voetbalde in een grijs verleden bij Blauw Wit onder de fanatieke trainer Barry Hughes en kwam via regisseur Paul Römer bij Studio Sport terecht. Daar mocht hij samenvattingen monteren. In Hilversum begroef de voormalige rechtsback zijn ambities voor een loopbaan als profvoetballer. Dankzij zijn huwelijk met Willeke Alberti en zijn voorliefde voor Ajax vertoefde De Mol niettemin vaak in bestuurskamers van profclubs. Na het debacle van Sport7 in 1996 haalde de aan de beurs genoteerde Amsterdamse club hem binnen als commissaris. Die functie werd echter onhoudbaar toen De Mol zijn aandeel in Manchester United wilde uitbreiden. Na de verkoop van zijn aandelen Endemol aan het Spaanse bedrijf Telefonica, bezat De Mol de financiële middelen om zijn grote droom, een voetbalzender, uit eigen zak te verwezenlijken.

Hoewel TVNL ook andere programma's zal uitzenden. ,,We zullen behalve de reclame rondom de wedstrijden tevens moeten zoeken naar andere inkomstenstromen. Daarvoor zijn businessmodellen opgesteld.'' De Mol ontzenuwde onmiddellijk de suggestie dat hij er met de voetbalrechten, die drie jaar in zijn bezit zijn, slechts op uit is zijn nieuwe zender in de markt te zetten. ,,Volslagen onzin dat ik na drie jaar zal stoppen.'' Ook Chris Woerts, commercieel directeur van de Eredivisie CV is die overtuiging toegedaan. ,,Ik ben er niet bang voor dat De Mol na drie jaar zijn interesse heeft verloren. Daar is hij veel te jong voor. Hij heeft een langetermijnvisie; ik ben ervan overtuigd dat de relatie dan nog zo goed is dat hij doorgaat.''

De Mol voelde zich ogenschijnlijk begaan met het lot van de grote verliezer, de NOS. Volgens de tv-maker is er wel degelijk toekomst voor programma's als Studio Sport. ,,De NOS heeft nog altijd sporten als schaatsen en wielrennen. Daar is ook een markt voor. Van de 1.800 uur sport zenden ze maar 180 uur voetbal uit, heb ik begrepen.'' De Mol zal de komende maanden `de boer op gaan' om de crew te verzamelen voor zijn nieuwe zender. ,,Het is te vroeg om te stellen dat ik commentatoren bij Studio Sport ga weghalen. Er lopen in Nederland genoeg mensen rond die dit werk ook kunnen.''

    • Erik Oudshoorn