Warme chocoladepudding met gemberroom

Deze prachtige chocoladepudding is aan de buitenkant stevig, maar wanneer hij wordt opengesneden, vloeit er romige, warme chocolade uit. Hij is makkelijk te maken en omdat hij minstens een dag voor het koken in de koelkast op moet stijven is hij ideaal als dessert voor de kerst. Serveer hem met de hier beschreven gemberroom, of met een vruchtencoulis (of met beide!).

Breek de chocolade in stukjes en doe ze in de bovenkant van een au bain-mariepan of in een vuurbestendige kom. Zet de pan of kom boven een pan met een laag sudderend water (de bodem van de pan of kom mag het water niet aanraken). Snijd de boter in stukjes en doe ze bij de chocolade. Laat onder af en toe roeren langzaam smelten.

Doe de eieren, dooiers en suiker in de kom van een keukenmachine en draai een paar minuten tot het mengsel schuimig is. Giet er al draaiend geleidelijk het gesmolten chocolade-botermengsel in een dun straaltje bij. Voeg dan bij draaiende motor geleidelijk de bloem toe. Vet 5 cm hoge soufflébakjes van 1,5 deciliter inhoud goed in met zachte boter. Giet er het chocolademengsel tot op 1 cm van de rand van de vormpjes in. Dek de vormpjes strak af met plasticfolie en zet ze minstens een nacht in de koelkast.

Doe voor de gemberroom de slagroom, gember en suiker in een ruime pan en breng het geheel op een middelhoog vuur aan de kook. Draai het vuur lager en laat 15 tot 20 minuten zachtjes koken, of tot de room mooi dik is geworden. Verwijder de gember en laat de room afkoelen voor u hem afgedekt in de koelkast zet.

Verwarm de oven voor op 190° C. Neem de puddinkjes uit de koelkast, verwijder de folie en zet ze circa 15 tot 20 minuten in de hete oven. Controleer af en toe en neem ze uit de oven zodra ze gerezen zijn en de bovenkant droog aanvoelt. Stort de puddinkjes op grote borden, schep er een bol roomijs naast en lepel er wat gemberroom omheen. Wacht niet met opdienen.

Morgen: feestelijke rolletjes.

    • Kim Maclean