VOORKEUR THEATER

Dinner for one

Ieder jaar geeft de hoogbejaarde dame een oudejaarsdiner voor haar aanbidders. Dat deze allang zijn overleden, wenst de dame te negeren. Butler James moet de schijn ophouden, hij speelt alle afwezige vrienden, en wordt allengs beschonkener: ,,The same procedure as last year, Miss Sophie?'' Dinner for One is een komische sketch uit het Londen van de jaren twintig. In Engeland is het niemendalletje allang vergeten. Toneelgezelschap De Regentes stoft Dinner for One af op de zolder van de Haagse schouwburg, met Wivineke van Groningen als dame en Han Oldigs als butler.

T/m 31 dec. Den Haag, Kon Schouwburg. Inl 0900-3456789 of www.ks.nl.

Karin Bloemen

Hoe komt het dat Karin Bloemen zo geweldig bij Kerstmis past? Ze heeft de uitstraling van een gezellige Troosteres der Bedroefden. In het Nieuwe Luxor Theater te Rotterdam brengt de begaafde zangeres La Bloemen's Licht-In-Donkere-Dagen Kerstbal. Net als in haar eerdere kerstshow wordt Bloemen bijgestaan door cabaretier Richard Groenendijk, r&b-zangeres Berget Lewis, jeugdjournaallezer Hans Smit, en geluidstoonkunstenaar Niek Boes, die goed straaljagers en machinegeweren kan nadoen. Een negenkoppige band begeleidt Bloemen.

23 dec. Zaandam, Zaantheater. 24-27 dec. Rotterdam, Nieuwe Luxor. Inl 010-4843333 of www.nieuweluxor.nl

Kerstpakket

Het leven als kersthert valt niet mee. Met knakkende hoefjes door de nepsneeuw ploeteren, over houtblokken en kerstdozen klauteren. Het mime-duo Bianca van der Schoot en Suzan Boogaerdt maakt Kerstpakket, een verzameling zwarte, absurde fantasieën over kerstmis, met naast het kersthert ook nog een verschrikkelijke sneeuwman en een onbevlekt ontvangene. Lijn of betekenis zijn soms ver te zoeken, maar de dames kunnen briljant ruzieën als kinderen, snel schakelend tussen naiëf, vals en koket.

23 dec Culemborg, Fransche School. 24 dec Amsterdam, Meervaart. 26 dec Amersfoort, De Lieve Vrouw. 28-30 dec Deventer, Theater. 5 jan Amstelveen, Schouwburg Inl 020-6277555 of www.viarudolphi.nl.

De wensput

Arjen Ederveen en Beppie Melissen fleuren de Leidse kerst op met de familievoorstelling De wensput. Een steenrijk Leids echtpaar vindt onder het huis een diepe put. Zij wil hem per se in oude staat laten restaureren. Hij vindt dat best, mits er dan gelijk een parkeergarage met lift komt. Op het grote kerstfeest wordt de wensput onthuld. Aan De wensput werken vele Leidse amateurs mee: drie fanfares, een balletschool en een musicalkoor. De zaal mag meezingen met voor de gelegenheid geschreven kerstliedjes, en er is een loterij. De opbrengst gaat naar de Stichting Katelijne's Kinderfond, voor aids-kinderen in Zambia.

T/m 8 jan. Leidse Schouwburg, Oude Vest 43. Inl 071-5163899.

Pygmalion

Bernard Shaws Pygmalion is een satire over het klassensysteem, maar het gaat ook over liefde, en de drang om gelijk God aan mensen te sleutelen. Regisseur Pieter Kramer en bewerker Ko van den Bosch maken voor het Ro Theater Pygmalion: Platvloers en Wederopgebouwd. Zij verplaatsen de handeling naar het Rotterdam van de wederopbouw en maakten van de professor een lesbo (Olga Zuiderhoek). Loes Luca is het bloemenmeisje Lieze Modderman. Olga Zuiderhoek is de taalkundige Hannie Higgis. Kramer: ,,Ik wilde graag iets maken over de begintijd van de flikkerij. Daar zit een onbedorvenheid in die me ontroert.''

T/m 9 jan Rotterdamse Schouwburg. Inl. 010-4118110 of www.ro-theater.nl