VOORKEUR FILM

Before Sunset

Regisseur Richard Linklater en acteurs Julie Delpy en Ethan Hawke maakten 9 jaar geleden Before Sunrise, een film over twee prille twintigers die elkaar in de trein leren kennen. De Parijse studente Celine (Julie Delpy) en Amerikaan Jesse (Ethan Hawke) beloven elkaar een half jaar later weer te zullen ontmoeten.

Het vervolg op de film Before Sunset, speelt zich negen jaar later af. Wanneer de blikken van Jesse en Celine elkaar kruisen, vergeet je alles over de regels en conventies van de romantische film.

Regie: Richard Linklater. Met Julie Delpy, Ethan Hawke. In Tilburg: FilmFoyer Tilburg.

Gegen die Wand

Hij heeft het leven vaarwel gezegd na de dood van zijn vrouw, zij wil het leven juist omhelzen door haar familie te verlaten. Samen vormen Cahit en Sibel een onwaarschijnlijk liefdespaar in Gegen die Wand, de met de grote Europese filmprijs bekroonde speelfilm van de Turks-Duitse regisseur Fatih Akin. Akin maakte er fel geacteerd, subtiel psychologisch drama van, met muzikale intermezzo's aan de rand van de Bosporus. Zonder al te veel cinematografische hoogstandjes.

Regie: Fatih Akin. Met: Birol Ünel, Sibel Kekilli, Catrin Striebeck, Güven Kiraç. In Amsterdam, Utrecht, Zandvoort, Waalwijk.

Bad Santa

Willie T. Stokes (Billy Bob Thornton) is een alcoholische, cynische en uitgebluste veertiger met een groot talent voor schelden. Toch is hij elk jaar enkele weken kerstman in een winkelcentrum. Dan blaft hij kinderen af die bij hem op schoot zitten. Er moet een reden zijn waarom Willie deze vernedering elk jaar weer ondergaat. Als kerstman kan Stokes makkelijk de kluizen van grote warenhuizen leeghalen. Bad Santa is de ideale alternatieve kerstfilm.

Regie: Terry Zwigoff. Met: Billy Bob Thornton, Billy Cox, Bernie Mac, Lauren Graham, John Ritter, Cloris Leachman. Drachten: Bios. Enschede: Alhambra. Heerenveen: De Bios. Leiden: Lido. Venray: Luxor.

The Witches

Alsof de bioscoopbezoeker in deze weken nog niet uit voldoende familiefilms te kiezen heeft; nu wordt Nicholas Roegs (en Roald Dahls) The Witches uit 1990 opnieuw uitgebracht. Het blijft natuurlijk een heerlijke, griezelige film over een jongetje dat per ongeluk belandt op een heksencongres. Met roerende muizen, een lieve oma, kale heksen en vooral met Anjelica Huston die zich uitleeft in de rol van opperheks.

Regie: Nicholas Roeg. Met Anjelica Houston, Mai Zetterling, Rowan Atkinson. Alkmaar: Provadja. Breda: Chassé. Deventer: Filmhuis De Keizer. Hilversum: Filmtheater Hilversum. Tilburg: FilmFoyer Tilburg.