VOORKEUR FILM

Buongiorno, Notte

De ontvoering van en de moord in 1978 op Aldo Moro is voor Italië net zo'n sleutelgebeurtenis als de moord op Pim Fortuyn voor Nederland. De ervaren regisseur Marco Bellocchio geeft in Buongione, notte zijn zeer eigen visie op deze gebeurtenis.

Het is een humane visie op een inhumane gebeurtenis, dat maakt het extra mooi. Bellocchio plantte zijn camera stevig in het huis waar de vier leden van de Rode Brigades Moro vasthielden en ten slotte executeerden.

Regie: Marco Bellocchio.

Met: Maya Sansa, Luigi Lo Cascio, Roberto Herlitzka.

In 7 bioscopen.

Floris

Opa Floris uit de oude televisie-serie mag nog even als flashback door het beeld galopperen, maar verder staat de film Floris geheel op zichzelf. De titelheld is de kleinzoon van de door Rutger Hauer beroemd gemaakte vechtjas en deze nazaat wil liever acteren dan vechten. Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan, en dus zal ook deze Floris (Michiel Huisman) op avontuur gaan. Ditmaal niet met een Sindala, maar met Pi, een Chinees acrobatenmeisje, gespeeld door Birgit Schuurman.

Regie: Jean van de Velde. Met Michiel Huisman en Birgit Schuurmans. In meer dan 58 bisocopen.

Alexander

Oliver Stone laat Colin Farrell als Alexander de Grote van verovering naar verovering denderen. Zowel aan het hoofd van zijn leger, als in de liefde, met de Perzische Roxane én de Macedonische Hefaiston. Stone zou Stone niet zijn als hij geen opzichtige parallellen tussen toen en nu trok. De overeenkomsten met onze huidige `oorlog' tussen islamitische barbaren en superieure westerlingen worden de kijker flink ingepeperd. Overweldigend is het altijd - mede dankzij de art-direction van Jan Roelfs.

Regie: Oliver Stone. Met: Colin Farrell, Jared Leto, Val Kilmer, Angelina Jolie, Anthony Hopkins. In meer dan 67 bioscopen.

Il Gattopardo

Geen filmer heeft zoveel oog gehad voor de schoonheid in het verval als Luchino Visconti. Zijn drie uur durende Il Gattopardo uit 1963 wordt nu in een nieuwe kopie in de bioscoop uitgebracht, met Burt Lancaster als de adellijke grootgrondbezitter op Sicilië die in de negentiende eeuw zijn aanzien en macht ziet verkruimelen. Garibaldi's revolutie raast door het land en daarin spiegelt Visconti alle maatschappelijke verhoudingen: arm-rijk, oud-jong, man-vrouw.

Regie: Luchino Visconti. Met: Burt Lancaster, Claudia Cardinale, Alain Delon. Amsterdam: Filmmuseum Cinerama. Wageningen: Heerenstraattheater.

Lemony Snicket's

Schrijver en regisseur raden al in de eerste minuten af om deze film te bekijken. Ga liever, zeggen ze, de reeks boeken Ellendige Avonturen lezen waarop hij gebaseerd is. Zoveel sarcasme wekt verwachtingen. En ja, Lemony Snicket's A Series of Unfortunate Events, geregisseerd door Brad Silberling, laat de drie steenrijke weeskinderen Baudelaire zoveel misère doorstaan met een stiefvader die ze naar het leven staat, en zoveel vermommingen van Jim Carrey als die stiefvader, dat het onweerstaanbaar grappig wordt. Dé kerstfilm van 2004!

Regie: Brad Silberling. Met: Jim Carrey, Meryl Streep, Jude Law. In meer dan 48 bioscopen.