VOORKEUR BEELDENDE KUNST

En verder

Guy Bourdin t/m 5 jan FOAM, Keizersgracht 609, Adam. Dag 10-17u, do en vr 10-21u; Zinnen en minnen; schilders van het dagelijks leven in de zeventiende eeuw t/m 9 jan & Rirkrit Tiravanija t/m 6 febr in Mus Boijmans Van Beuningen, Muspark 18-20, Rdam. Di-zo 11-17u; Raoul de Keyser t/m 9 jan De Pont, Wilhelminapark 1, Tilburg. Di-zo 11-17u; Pawel Althamer, The Vincent 2004 t/m 17 jan Bonnefantenmuseum, Av Céramique 250, Maastricht. Di t/m zo 11-17u; Constant Permeke t/m 23 jan Gemeentemuseum Den Haag, Stadhouderslaan 41. Di t/m zo 11-17u; Mary Ellen Mark: Twins t/m 20 febr Fotomuseum Den Haag, Stadhouderslaan 43. Di-zo 12-20u; Museum Belvédère, Oranje Nassulaan 12, Heerenveen. Di-zo, 11-17u; Keuze uit het aankoopbeleid van Jos de Gruyter t/m 13 maart Groninger Museum, Museumeiland 1. Di-zo 10-17u.

Marokko

Om te vieren dat er in 2005 vierhonderd jaar betrekkingen zijn tussen Nederland en Marokko, organiseert De Nieuwe Kerk in Amsterdam een overzicht van 5000 jaar Marokkaanse cultuur, met topstukken uit Marokkaanse musea en bibliotheken. De expositie is chronologisch van opzet en begint met het Marokko van vóór de islam, met duizenden jaren oude objecten, zoals de juwelen van de Feniciërs en Cartagers en spectaculaire bronzen uit de periode van de Romeinse overheersing, afkomstig uit archeologische vindplaatsen als Lixus en Volubilis. Het Marokko van na de islam wordt geïllustreerd aan de hand van manuscripten en astrolaben. Ook zijn er voorbeelden van Marokkaanse kunstnijverheid.

Marokko, 5000 jaar cultuur Nieuwe Kerk, Dam, Amsterdam. Dag 10-18u, do tot 22u.

György Lörinczy

In 1968 liep de Hongaarse fotograaf, filmmaker en schrijver György Lörinczy acht weken lang vol verbazing door New York en nam gulzig de vibrerende Nieuwe Wereld in zich op. Wolkenkrabbers, auto's, taxi's, kruispunten, wandelaars, parken, de uithangborden, het nachtleven! De foto's die Lörinczy (1935-1981) maakte tijdens zijn verkenningstocht, nu te zien in het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam, weerspiegelen zichtbaar de verbazing en de betovering die hij onderging. De herontdekking – althans, in het westen – van Lörinczy's fotoboek New York, New York door Fotomuseumcurator Frits Gierstbergis ligt aan de basis van de expositie.

New York, New York. Nederlands Fotomuseum, Witte de Withstraat 63, Rotterdam. T/m 16/1 Inl 010-2132 011 & www.nederlandsfotomuseum.nl. Boek €29,50.

La Maison Bing

Kunsthandelaar Siegfried Bing presenteerde de nieuwe Art Nouveaustijl op de Wereldtentoonstelling in 1900 in Parijs. In het Pavillon de L'Art Nouveau Bing gaf hij ruimte aan drie vrij onbekende kunstenaars. Eugène Gaillard deed de antichambre, de eetkamer met een duizelingwekkende buffetkast en een slaapkamer met een lyrisch bed. Edward Colonna richtte de salon in met licht citroenhout. Georges de Feure ontwierp de haute couture van het interieur: en boudoir in verguld hout. ,,Een van de verfijndste en volmaakste decoratieve ensembles van onze tijd,'' aldus een vooraanstaand criticus. Meubelen en ontwerpen van de raspaarden van Bing zijn hoogtepunten van de expositie.

L'Art Nouveau. La Maison Bing, t/m 27 febr Van Gogh Museum, P. Potterstraat 7, Amsterdam. Dag 10-18u, vr tot 22u.

Ricardo Brey

Ricardo Brey (Havana, 1955) voegt als een uitheems tovenaar vreemde objecten samen tot combinaties die tot associëren moeten aanzetten. De installatie Birdland (2001) is een vogelnest met eierschalen en oude mannenjassen, met een grote saxofoon erin. Het is een ode aan jazzman Charley Parker en een verwijzing naar Breys thuisbasis België, waar de uitvinder van de saxofoon vandaan komt. De tentoonstelling Hanging Around in het GEM bevat werk van de afgelopen paar jaar. De catalogus Under the Leaves, belicht Breys carrière van medio jaren '70 tot nu. Brey behandelt het thema van culturele identiteit en migratie. Toen Brey in 1991 door Jan Hoet was gevraagd voor de Documenta, verkaste hij naar Gent.

Twins t/m 13 feb. GEM, Stadhouderslaan 43, Den Haag. Di-zo 12-20u