`Voor ons paar colletjes te veel'

De NOS heeft tijdens de onderhandelingen over voetbalrechten geweigerd het bod van 33 miljoen euro te verhogen ,,We wilden de prijs niet opdrijven.''

Het heeft een haartje gescheeld of Studio Sport had helemaal niet meegedaan aan de bieding op de voetbalrechten. ,,Er zaten zoveel commerciële voorwaarden aan de uitzendingen, dat ik me een bepaald moment afvroeg of je nog wel gras kon zien met al die reclame.''

Bestuurder Cees Vis van Publieke Omroep had gisteren zijn humor nog niet verloren. Maar de leider van de onderhandelingsdelegatie, die het recht op de voetbalsamenvattingen bij de NOS moest houden, had wel ,,verschrikkelijk de pee in''.

,,Ik geloof niet dat we onszelf iets kunnen verwijten. De condities rond de tender (verkoopprocedure) waren duidelijk niet op ons lijf geschreven, daarom hebben we onze eigen voorwaarden gesteld. Maar het is net of je van te voren naar het schema van de Tour de France zit te kijken. Dan weet je ook vaak wie de meeste kans heeft. Nou, voor ons zaten er een paar colletjes te veel in.''

Het verschil met De Mol was niet meer dan zo'n 5 miljoen euro. Op uw televisiebudget als Publieke Omroep van 570 miljoen euro had u toch nog wel iets meer kunnen bieden?

,,Ik geloof er niets van dat we dan wel de rechten hadden gekregen. Na de eerste bieding kregen we het signaal dat we niet zover van De Mol afzaten. We zijn bewust niet gaan verhogen, want we hadden sterk de indruk dat de andere partij weer meer zou bieden. We wilden de prijs niet opdrijven. En op een gegeven moment betaal je 50 miljoen euro en dat kan je dan niet meer uitleggen. Ik moet wel eerlijk toegeven dat we nog wel eens stiekem hebben gedacht: gewoon 50 miljoen bieden en kijken of de tegenpartij er overheen gaat. Maar dat waren korte momenten.''

Hoezo was die 33 miljoen de grens? Voetbalprogramma's kosten relatief weinig qua productie en je bent zeker van een miljoenenpubliek.

,,Het afgelopen seizoen hebben we 23 miljoen euro betaald. Gezien de algemene stijging hadden we wel de indruk dat het bedrag nu met een drietje moest beginnen. We hebben toen besloten om 10 miljoen extra uit te trekken. Daar hadden we nog geen dekking voor. Dat bedrag zou wellicht uit de reserves moeten worden betaald.''

Betekent dit nu dat jullie 33 miljoen euro extra te besteden hebben?

,,Nou het betekent in elk geval dat we dit bedrag nu niet kwijt zijn. Dat we niet die 10 miljoen euro uit de reserves hoeven te halen. Maar we moeten het gat dat het eredivisievoetbal achterlaat wel weer vullen. En dat kost ook weer geld.''

Tegelijkertijd loopt de NOS veel geld mis. Jullie kunnen 's zondags niet meer op de 3 miljoen kijkers van Studio Sport rekenen. Dat moet schelen in de Ster-inkomsten?

,,Zeker. De commerciële waarde van de reclame rond Studio Sport worden door ons op 15 tot 20 miljoen euro geschat. Die gelden zullen grotendeels verdwijnen. Maar het is een misverstand om te denken dat dat geld zomaar bij ons binnenkomt. Over de besteding gaat staatssecretaris Van der Laan. Aan haar hebben we eerder meegedeeld wat we wilden gaan bieden. Ze heeft ons aangehoord. Nee, geen toestemming gegeven. Dat was ook niet nodig.''

De staatssecretaris heeft ook verklaard dat het publieke bestel ondanks het mislopen van de voetbalrechten gewoon uit drie zenders zal blijven bestaan. Er is wel eens sprake van geweest dat twee zenders nu wel voldoende zullen zijn.

,,Maar waar hebben we het ook over? Van de 1.800 uur die wij dit jaar aan sport hebben uitgezonden, is 180 uur besteed aan eredivisievoetbal. En dat gedurende 34 weken. Dus we moeten niet doen alsof er een enorm gat is ontstaan.''

Is de voetbalwereld na veertig jaar niet gewoon op de NOS uitgekeken met al zijn kritische journalisten?

,,Wellicht. Ik denk dat we een grens zijn gepasseerd waarbij niet meer naar het maatschappelijk belang van voetbal wordt gekeken, maar waarbij voetbal alleen nog als amusement wordt gezien. Ik weet niet of de voetbalwereld op ons is uitgekeken. Ik weet wel dat de Eredivisie CV twee vertrouwde partners aan de kant heeft geschoven die samen meer geld boden dan de twee nieuwkomers. Dat zegt toch wel wat. (Canal+ bood naar verluidt 10 miljoen euro meer dan Versatel voor de live-wedstrijden achter de decoder en de NOS 5 miljoen minder dan De Mol)

De NOS gaat vanaf volgend seizoen nu zonder eredivisievoetbal verder. Bestaat de kans dat u over drie jaar niet meer biedt?

,,Ja, ik denk dat de kans levensgroot is dat er over drie jaar nog maar één partij biedt.

    • Marije van Dalen
    • Erik van der Walle