Voetbalrechten tv in buurlanden

Elders in Europa zenden commerciële zenders al langer voetbalsamenvattingen uit. Soms gaat de zender echter failliet.

DUITSLAND

In 1988 gingen de uitzendrechten van de Bundesliga voor het eerst naar een commerciële zender. RTL troefde toen de publieke omroep af met 20,45 miljoen euro. In 1991 gingen de rechten voor ruim 50 miljoen naar het commerciële SAT1 van mediamagnaat Leo Kirch. In 2000 legde Kirch 355 miljoen neer voor de rechten op free-tv én pay-tv. Na het faillissement van Kirch keerde voetbal terug bij de ARD voor 60 miljoen . Live zijn de wedstrijden te zien op betaalkanaal Premiere, dat van 2004 tot 2006 373 miljoen betaalt.

ENGELAND

Rupert Murdochs commerciële satellietzender BSkyB houdt tot 2007 een semi-monopolie op de tv-rechten voor live-uitzendingen van wedstrijden. Het betaalde de Football Association daarvoor vorig jaar 1 miljard pond (1,5 mld euro). De BBC kocht toen voor 105 miljoen pond het recht terug om hoogtepunten te mogen uitzenden. De Europese Commissie dwong BSkyB om acht live wedstrijden ook door de vier publieke zenders te laten uitzenden.

BELGIë

De rechten voor de hoogste Belgische voetbalklasse zitten in Vlaanderen al sinds bijna tien jaar bij de commerciële zender VTM. In Wallonië worden de samenvattingen door de publieke omroep RTBF uitgezonden. Toen de Vlaamse publieke omroep VRT in 1996 de rechten op de samenvattingen van de voetbalcompetitie verloor, stapten veel voetbalcommentatoren over naar VTM.

FRANKRIJK

De uitzendrechten voor het Franse betaalde voetbal zijn twee jaar geleden voor de periode 2004-2007 voor 480 miljoen euro verkocht aan de betaalzender Canal+. De commerciële TF1, die zijn zinnen erop had gezet, was de grote verliezer. Andere concurrenten hebben de overeenkomst aangevochten, op grond van de dominante positie van Canal+. De Raad voor de Concurrentie heeft de eis vorig jaar voorlopig en gedeeltelijk gegrond bevonden.

ITALIE

Van de 550 miljoen euro die in Italië jaarlijks omgaat in voetbaltelevisierechten, betaalt Sky van Rupert Murdoch tussen de 400 en 450 miljoen . Het commercieel station koopt zo het recht om alle wedstrijden live, maar gecodeerd via de satelliet uit te zenden. Kijkers kunnen een abonnement kopen. Sky mag ook als eerste na de wedstrijd een speler op het veld te interviewen. Rai betaalt jaarlijks 62 miljoen euro voor het alleenrecht om samenvattingen tussen 18.20 uur en 22.00 uur uit te zenden.