Verzoening met het onvermijdelijke

Economie is strijd.

Kranten moeten hun economiepagina's dicht bij hun sportpagina's leggen, adviseerde de Britse diplomaat Robert Cooper bijna vijf jaar geleden in een essay over de langdurige vrede die na de Val van de Muur was uitgebroken. Strijd en agressie zouden in een oorlogloos tijdperk, zo redeneerde hij, hun uitlaatklep vinden in economie en sport. In machtige bedrijfsbazen die hun concurrenten willen opkopen. Of in geldgiganten die met hun machtige vermogens juist meer invloed willen op het reilen en zeilen van die topmanagers.

Voor sport geldt van oudsher: de wereld één strijdtoneel. Winnen voor moeder, club of vaderland. Voeg sport en economie samen en je krijgt een kluwen van promo's, bobo's en euro's, een dreigende beursoverval op Manchester United en onze eigen Big Brother-innovator John de Mol koopt de tv-rechten van de Nederlandse eredivisie.

Al was Coopers langdurige vrede kortstondig, tot aan de aanval op het WTC en het Pentagon, zijn typering van de economie snijdt nog steeds hout. Dit was een jaar van strijd. Supermarktconcerns vechten om de portemonnee van de consument in hun prijzenslag. Vakbonden, werkgevers en het kabinet vochten in achterkamertjes van het overlegcircuit om het vroegpensioen van een paar miljoen werknemers. Bladen- en filmmakers vechten om de aandacht van hun lezer. Justitie vecht tegen de tanende zakenmoraal van de witte boorden. Nieuwe technologie vecht zich een weg door de economie en de huiskamers, van memorysticks en 24-uurs internet tot digitale televisie van KPN-tv.

Geen confrontatie zonder angst. Angst voor stakingen. Angst voor banenverlies door de supermarktstrijd. Angst voor de toekomst stimuleerde miljoenen gezinnen al om recordbedragen weg te zetten op spaarrekeningen.

Angst en strijd zijn onvermijdelijk, en worden onvermijdelijk met elkaar verzoend, al is het maar voor even. De komende dagen leest u in het E-katern over strijd, angst en verzoening, inclusief het ophalen van herinneringen aan 2004 en vooruitblikken naar de economie van morgen. Dirk van den Broek over de onvermijdelijkheid van de supermarktoorlog. Officier van justitie Hendrik-Jan Biemond over zijn strijd tegen het kwaad van de witteboordencriminaliteit die steeds harder wordt.

Linda de Mol over haar onvermijdelijke succes als zakenvrouw in de media: een tijdschrift, een film. CNV-voorzitter Doekle Terpstra over zijn verzoening met minister De Geus. Paul Smits, voor het eerst, over zijn verzoening met het verleden als de bestuursvoorzitter van KPN die zijn grootste overname in een bijna-bankroet zag eindigen. En transporteur Ewald Raben, actief vanuit Polen, over de uitbreiding van de EU en de verzoening met de grote trek oostwaarts.

    • Menno Tamminga