Veel te veel voetbal op tv

Bijzonder irritant is de overmatige aandacht die aan mijn eertijds geliefde en door mij beoefende sport voetbal wordt besteed. Door zowel de publieke als de commerciële zenders worden de zenduren voor sport hoofdzakelijk gevuld met voetbal: voorbeschouwingen, interviews voor de wedstrijden, dan de wedstrijden zelf, evaluatie met opnieuw interviews en daarna samenvattingen van alle nog in de week tot en met het weekeinde gespeelde ontmoetingen, in de daarbij volgende praatprogramma's, gepresenteerd door zelfingenomen presentatoren. De voetbalsport is door toedoen van bestuurders, trainers, makelaars en spelers, die nauwelijks de puberteit zijn ontgroeid en met miljoenen beloond worden, wat ook afstraalt op hun gedrag in en buiten het veld, totaal verworden.

Voetbal is op dit moment een derivaat van diverse contactsporten. De spelers staan elkaar naar het leven en plegen aanslagen op hoofd en ledematen van de tegenstanders. Voor de vroegere schouderduw met ingehouden elleboog is hang- en trekwerk in de plaats gekomen waarbij, bij het nemen van een corner, zich in het strafschopgebied de dolste capriolen afspelen. Voeg daarbij dat een aanzienlijk deel van de supporters zich in de periferie van de samenleving beweegt, dan is er maar één oplossing en dat is het zo snel mogelijk ingrijpen. Om te beginnen door de zenduren die de publieke omroep aan voetbal besteedt op draconische wijze te beperken. Laat de rest over aan de commerciële zenders, zodat er geen gemeenschapsgeld mee gemoeid is.

    • Frans Ververs