Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Netwerk. Reportage van verslaggever Sorious Samura die zich vier weken lang aansloot bij een vluchtelingengezin uit Darfur, op weg naar een opvangkamp in Tsjaad. Ned.1, 20.30-21.00u.

Nova. Stand-up comedian Raoul Heertje en de hoofdredacteur van het NOS-journaal discussiëren onder andere over het actuele nieuws en hoe dat behandeld moet worden. Ook kijken zij terug op de opmerkingen van minister van Justitie Donner over godslastering. Ned.3, 22.33-23.03u.

DOCUMENTAIRE

Zembla: Pas op je woorden. Een maand na de aanslagen van 11 september 2001 pleitten jonge Nederlandse moslims in een reportage voor een eerlijke en open dialoog. Nu, drie jaar later, gesprekken met dezelfde mensen over wat er van die dialoog is terechtgekomen. Ned.3, 21.10-21.48u.

Golestan, de rozentuin. Zie tv-vooraf. Ned.1, 23.00-24.00u.

My years as Louis Armstrong. Franse documentaire over de Amerikaanse moeder Glinda en haar 13-jarige trompetspelende zoon Chantz uit Mississippi. Louis Armstrong is het voorbeeld voor Chantz en Glinda. Ned.3, 23.45-0.40u.

AMUSEMENT & CONSUMENT

Sportgala. Rechtstreekse uitzending uit de RAI van het jaarlijkse Sportgala van NOC*NSF, waarin de sportman, sportvrouw, sportploeg en de gehandicapte sporter van 2004 worden gekozen. Ook is er een korte sportconference te zien van cabaretier Javier Guzman en een terugblik op het belangrijke sportjaar 2004 met evenementen als het EK Voetbal, de Olympische en de Paralympische Spelen. Ned.2, 20.25-22.15u.

Keuringsdienst van waarde. Serieus voorlichtingsprogramma, vanavond over biefstuk en tomatensaus. Ned.3, 20.40-21.10u.

FILM

The Two Jakes (Jack Nicholson, 1990, VS). Nicholson voert zichzelf andermaal ten tonele als private eye J.J. (Jake) Gittes in minder overtuigend vervolg op klassieker Chinatown (Polanski, 1975). Vol van gemene zaakjes in het Los Angeles van 1948. Ook met Harvey Keitel. RTL5, 20.30-23.05u.

.Honeymoon in Vegas (Andrew Bergman, 1992, VS). Lichtgewicht komedie wekt herinneringen aan Preston Sturges en Mel Brooks. Inzet van cynisch scenario over echt en onecht, bluf en eerlijkheid is het voorgenomen huwelijk tussen privé-detective Nicolas Cage en onderwijzeres Sarah Jessica Parker. Veronica, 20.30-22.20u.

.The Sound of Music (Robert Wise, 1965, VS). Onsterfelijke musical en een van de succesvolste films ooit gemaakt. Iedereen weet dat Julie Andrews als gouvernante het gezin van Christopher Plummer opvrolijkt. Net5, 20.35-23.50u.

This Is Elvis (Malcolm Leo & Andrew Solt, 1981, VS). Collage van documentaire materiaal en gespeelde reconstructies schetsen portret van carrière van Elvis Presley. Veronica, 22.20-0.15u.

The Prince of Tides (Barbra Streisand, 1991, VS). Barbra Streisand maakte als regisseur, producente en actrice een onpersoonlijke, Amerikaanse verfilming van Pat Conroy's bestseller. Over de opbloeiende romance tussen twee archetypische Amerikanen: een ruwe-bolster-blanke-pit met een jeugdtrauma uit South-Carolina (Nick Nolte) en een joods-New Yorkse psychiater (Streisand). Met Jeroen Krabbé als viool spelende echtgenoot. Ned.2, 0.05-2.20u.

.Jailhouse Rock (Richard Thorpe, 1957, VS). Een van de eerste en de beste van de 33 muziekfilms rond idool Elvis Presley. Tuchthuisboef leert gitaar spelen en wordt rockster. Scène met titelsong, waarin bajesklanten een dansje maken, werd klassieke videoclip. Veronica, 0.15-2.10u.

.Babe: The Gallant Pig (Chris Noonan, 1995, Australië). Australisch sprookje, naar The Sheep-Pig van Dick King-Smith, waarin dieren overtuigend mensentaal spreken. Een bijzonder varkentje groeit uit tot herdershond en verovert het hart van boer James Cromwell (en dat van ons). Morgen, BBC1, 15.10-16.35u.

RADIO

De avonden. Na het uitzicht van oud-geschiedenisleraar Niek Lelijveld in Den Haag een gesprek met de 82-jarige Amsterdamse kunstenaar Jaap Jungcurt die een grote rol gespeeld heeft bij de omslagen van boeken van de Bezige Bij. In het tweede uur een postuum portret van de Surinaamse tekenaar en parlementslid Wim Bos Verschuur (1904-1985), bijgenaamd Oom Wim. 747AM, 21.00-23.00u.

Casa luna. Gesprek met notaris M. van Mourik over de verdeling van erfenissen, marktdenken en notariaat. Radio 1, 0.04-0.45u.