Technologie is de gerechtshoven aan het inhalen

De tenuitvoerlegging van een straf voordat er een definitieve uitspraak is gedaan lijkt een ietwat twijfelachtige manier van doen. Toch heeft het Europese Hof van Eerste Aanleg geen opschorting verleend van de door de Europese Commissie aan Microsoft opgelegde straf. Daarom moet het Amerikaanse softwareconcern nu doen wat de Commissie heeft opgedragen, hoewel de beroepsprocedure nog niet is afgerond.

Microsoft moet in Europa een uitgeklede versie van zijn besturingssysteem Windows aanbieden, waarin zijn Media Player het programma waarmee mediabestanden kunnen worden afgespeeld ontbreekt. Op de korte termijn zal dit nauwelijks invloed hebben op de resultaten van het concern. De uitgeklede versie van Windows zal hetzelfde kosten als de versie mét de Media Player, dus zullen weinig consumenten daarvoor kiezen. En de ontwikkelingskosten van `Windows-light' waren voor een concern met de omvang van Microsoft ,,een schijntje'', aldus de raadsman van de softwaregigant. Het probleem is dat de zaak zich al vijf jaar voortsleept. En de uitspraak in de beroepsprocedure zal nog jaren op zich laten wachten. Als het hof had gewacht met de tenuitvoerlegging van de straf had Microsoft zijn kans misschien schoon gezien om nog meer markten dicht te timmeren. Zo komt het dat het hof een straf voltrekt nog voordat de beroepsprocedure voltooid is. Deze zaak illustreert hoe moeilijk het is voor de rechterlijke macht om gelijke tred te houden met het tempo van de technologische ontwikkelingen. Als je te lang wacht, kan een monopolist invloed uitoefenen op de keuze die de consument maakt voor een bepaalde technologie of standaard. De technologie kan zelfs verouderd zijn op het moment dat de rechter tot zijn conclusie komt. Je zou het onderhavige geval kunnen vergelijken met een uitspraak in de strijd tussen Betamax en VHS als standaard voor videorecorders, twintig jaar nadat Betamax van de markt is gehaald. Als de gerechtshoven niet sneller kunnen werken, zullen ze steeds minder gewicht in de schaal leggen bij technologische zaken.

Onder redactie van Hugo Dixon. Voor meer commentaar: zie www.breakingviews.com. Vertaling Menno Grootveld.

    • Robert Cyran