Stop het multi-culti debat

Ik erger me al meer dan twee jaar aan het multi-culti debat. Een jaar geleden heb ik mijn abonnement op deze krant opgezegd, omdat ik al die opinies van met name Nederlandse intellectuelen zo zat was. ,,Dan lees je die toch niet'', zei een vriendin. Langzaam maar zeker stonden echter twee en meer pagina's vol van hoe het nou zat, wat de rol was van, hoe het opgelost moest worden, en wat we toch vooral niet moesten vergeten – allemaal vaak herhaalde bijdragen aan het multi-culti debat.

Voor mij werd dit de waan van de dag, net zoals in de jaren '70 iedereen plotseling op vergiftigde grond woonde. Er zijn nog steeds 160.000 plekken in Nederland waarvan de bodem verontreinigd is en ik hoor en lees er niets meer over. Over tien jaar lees ik niets meer over multicultureel, integratie, inburgering, segregatie, zwart-wit, et cetera. Iedereen heeft dan haar/zijn punten gescoord, en dan gaan we het weer over iets anders hebben.

Veiligheid op straat, ook zoiets waaraan ik me als onderwerp in allerlei media en gesprekken erger. Nadat Paars – gelukkig hebben we Paars gehad – werd vervangen door Balkenende c.s., heb ik Wim Kok geschreven dat ik mij nog nooit zo veilig in Nederland had gevoeld als onder zijn bewind. Wat zeuren veel mensen toch. Avontuurlijke vakanties boeken tot zwemmen met krokodillen aan toe, en dan hier 's avonds niet over straat durven. Elke dag autorijden, twee, drie keer per jaar vliegen en in Nederland bang zijn voor een mes tussen je ribben.

    • Atie Visser