Ongelijke uitspraak in seksisme in de City

Twee geruchtmakende rechtszaken van ontslagen vrouwen in Britse financiële topfuncties zijn geëindigd in tegenovergestelde uitspraken.

Stephanie Villalba, kreeg ongelijk in het merendeel van haar vier klachten tegen Merrill Lynch, de investeringsbank die haar in 2003 had ontslagen. Ze had een schadevergoeding van zeven miljoen pond (ruim tien miljoen euro) geëist, omdat ze als vrouw een oneerlijke behandeling zou hebben gekregen van het bedrijf waar, zoals bij veel ondernemingen in de City, een `mannencultuur' zou heersen. De rechter in deze zogeheten Sexism in the City-zaak kende Villalba wel een schadevergoeding toe van 55.000 pond omdat de ontslagprocedure zelf niet eerlijk was verlopen.

Karen Carlucci, een andere prominente zakenvrouw die werd ontslagen door het softwarebedrijf Oracle, kreeg daarentegen een schadevergoeding van 100.000 pond toegewezen. Haar carrière eindigde nadat ze had geklaagd over een old boys' culture bij het bedrijf, waaronder het sturen van seksistische e-mails. Carlucci (38) had haar zaak al in november formeel gewonnen en eiste daarna een vergoeding van 370.000 pond omdat ze zei desondanks geen passend werk meer te kunnen vinden.

Villalba (42) werd in 2003 ontslagen bij de afdeling voor particuliere investeerders in Europa van Merrill Lynch, waar ze de bestbetaalde vrouw was met een jaarsalaris van 365.000 pond (zonder bonussen). Naar eigen zeggen gebeurde dat te midden van ,,koejoneren en kleineren'' door haar baas op grond van het feit dat ze een vrouw was.

Het bedrijf, dat de afgelopen jaren in totaal 53 miljoen pond heeft uitbetaald aan werknemers die zich gediscrimineerd voelden, hield echter vol dat Villalba haar functie had verloren omdat zij onvoldoende presteerde.