Leg lesauto's aan banden

Het aantal lesauto's neemt ieder jaar toe. Zij rijden bijna in files door woonwijken, vooral in gemeenten waar geëxamineerd wordt. De grootste bron van irritatie zijn de oefeningen voor het insteken in een parkeervak. Hierbij gaat de lesauto met draaiende motor (meestal diesel) naast de auto van de bewoner staan. Vervolgens wordt de techniek doorgesproken met de leerling. Daarna wordt met veel gas, liefst herhaaldelijk, achteruit ingeparkeerd. Intussen worden, met draaiende motor, de fouten met de leerling besproken.

Veel bewoners worden kwaad, staan achter hun ramen te kijken of gaan naar buiten om hun ongenoegen kenbaar te maken. Als een bewoner er iets over zegt, volgt een grote mond of een scheldpartij van de rij-instructeur. De smerige uitlaatgassen zijn in alle kamers aan de voorkant van het huis te ruiken.

De lesauto's maken geen ruimte wanneer een bewoner thuiskomt en zijn auto wil parkeren. Veranderend parkeergedrag van de bewoners zelf leidt weer tot onderlinge ruzies.

De wildgroei van lesauto's en hun praktijk in de woonwijken tasten het leefklimaat van de bewoners ernstig aan. Ik hoop dat er op korte termijn een oplossing komt. Hierbij denk ik aan wettelijke regels voor het inrichten van instructieterreinen door de (gezamenlijke) rijscholen. Volgens de gemeente Oegstgeest heeft de ANWB-rijopleiding in Amsterdam al een oefenterrein voor eigen gebruik. Eventueel zou het uitvaardigen van een straat- of wijkverbod voor lesauto's een voorlopige oplossing kunnen bieden.

    • Mw.Dr. A.A.W. ten Have-Opbroek