Kwart van hulp zelf inzamelen

Alle particuliere organisaties voor ontwikkelingssamenwerking die steun van de overheid wensen, moeten de komende jaren zelf voor ten minste een kwart van hun fondsen zorgen.

Dit heeft minister Van Ardenne (CDA, Ontwikkelingssamenwerking) vandaag in een brief aan de Tweede Kamer geschreven.

Het voornemen van de minister stuit op kritiek van de hulporganisaties, die vrezen dat hierdoor een keiharde concurrentiestrijd zal uitbreken tussen alle organisaties om het geld van donateurs.

,,Het zal leiden tot veel campagnes, waarin de nadruk ligt op zieligheid'', zegt Paul van Tongeren, woordvoerder van Novib. ,,Uit onderzoek is gebleken dat je zo de meeste euro's uit de markt trekt.'' Novib zelf is overigens niet direct in gevaar, omdat de organisatie nu al ruim 25 procent van zijn inkomsten uit eigen fondsen verkrijgt. Voor andere gevestigde organisaties is de situatie in dit opzicht zorgelijker. Hivos bijvoorbeeld krijgt 10 procent uit eigen middelen.

De nieuwe beleidsplannen zijn bedoeld voor de periode van 2006 tot 2010. Van Ardenne wil de hulporganisaties minder afhankelijk van de overheid maken. Ze moeten volgens haar daarom in financieel opzicht zelfstandiger worden. Tegen dit streven hebben de hulporganisaties geen bezwaar, maar ze menen dat de limiet van 25 procent te hoog ligt.