Kloonkat als eeuwig huisdier

De eerste commercieel gekloonde kat is – acht weken oud – feestelijk aan zijn nieuwe baasje overgedragen. Little Nicky is voor de Texaanse Julie (haar achternaam is niet bekendgemaakt) de vervanger van de oude kat Nicky die in september 2003 op 17-jarige leeftijd overleed. Het bedrijf Genetic Savings & Clone Inc maakte er een feestje van, maar stuurt voor het kloonkatje een rekening van 50.000 dollar.

,,Hij is identiek. Ik heb nog geen verschil kunnen zien'', zei het baasje over Little Nicky. Maar het identieke uiterlijk kan het bedrijf nu juist níet garanderen. Het strepen- en vlekkenpatroon en zelfs de kleur van een kat is behalve van de genen (die bij klonen gelijk zijn) ook afhankelijk van de groeiomstandigheden in de baarmoeder van de draagmoeder. Dat bleek in december 2001 bij de geboorte van Copycat, de allereerste gekloonde kat. In een artikel in het wetenschappelijke tijdschrift Nature (21 febr 2002) leverden Texaanse onderzoekers het bewijs dat Copycat dezelfde genen als de kloonmoeder had, maar de kleur was duidelijk anders. Ook over het karakter van een gekloond huisdier geeft Genetic Savings & Clone overigens geen garanties.

Initiator van het kloonproject dat tot de eerste kloonkat en de eerste verkochte kloonkat leidde, was miljardair en ondernemer John Sperling. Die startte in 1997, nadat het schaap Dolly was gekloond, het Missyplicity Project. Met de bedoeling om zijn uitzonderlijk lieve en verstandige hond Missy te kunnen klonen. Hij financierde niet alleen de Texaanse onderzoekers, maar richtte in 2000 ook het bedrijf Genetics Savings & Clone op. Het bedrijf heeft als bedrijfsdoel het klonen van katten en honden.

Het bedrijf vindt het ethisch gezien volkomen in de haak om huisdieren te klonen. Op zijn website (www.savingsandclone.com) verdedigt het bedrijf zich tegen aantijgingen dat klonen het aantal zwerfdieren verhoogt. Mensen die voor 50.000 dollar een kloonkat bestellen hadden immers ook een zwerfkatje uit het asiel kunnen halen.

Ook pareert het bedrijf de bewering het verdriet te exploiteren van mensen die hun huisdier verloren.