Kerstmis

Eén enkele kerstboom in de woonkamer, dat is echt niet meer voldoende om een bevredigend kerstgevoel op te roepen. Het hele huis moet in kerstsfeer worden ondergedompeld.

Renate van der Zee, NRC Handelsblad, 18 dec.

Jezus is toen aan het kruis geslagen. Christenen zien dat als een heilige dag. Ze komen gezellig bij elkaar om feest te vieren.

Mohammed, 11 jaar, in Het Parool, 21 dec.

Feitelijk is het de thematiek van Pasen die de boom bij Kerstmis terecht heeft doen komen.

Peter Nissen, hoogleraar kerkgeschiedenis, NRC Handelsblad, 21 dec.

Wij doen niets aan kerst (...) Wij vieren alleen onze eigen feesten. Bovendien: wat leren Nederlandse kinderen over islamitische feesten, zoals het suikerfeest?

Saïd El Bachrioui, leerkracht van basisschool El Inkade, Het Parool, 21 dec.

Ouders klagen en vragen of ,,al dat gepraat over kerst nou wel zo nodig is''. Ik antwoord dan: ,,Als u vindt dat uw kind dit niet mag weten, moet u terug naar uw land van herkomst.'' Ik ben niet van plan om met mijn leerlingen in een hokje te leven.

Juf Nisa Daha, Aboe Da'oedschool, Het Parool, 21 dec.

[Ik] pleit voor meer verdraagzaamheid tegenover religieuze symbolen in de openbare ruimte. Zij zijn deel van onze bonte en diffuse culturele identiteit. Juist omdat die identiteit bont en diffuus is, kan van een monopolisering van de levensbeschouwelijke symboliek in de publieke sfeer geen sprake zijn.

Peter Nissen, hoogleraar kerkgeschiedenis, NRC Handelsblad, 21 dec.

Voor het ultieme kerstgevoel is klassiek rood dit jaar perfect voor bijna elk interieur.

Trendwatcher Monique van der Reijden in De Telegraaf, 21 dec.