Joesjtsjenko: wees waakzaam na 26 december

De Oekraïense presidentskandidaat Viktor Joesjtsjenko heeft gisteren zijn aanhang opgeroepen na de beslissende ronde van de presidentsverkiezingen, zondag, ,,de resultaten van de verkiezingen te verdedigen''.

Bij een bijeenkomst op het centrale Onafhankelijkheidsplein in Kiev – waar gisteren precies een maand geleden de `oranje revolutie' van zijn aanhangers begon – zei Joesjtsjenko dat de overwinning nabij is: ,,De deuren staan open, we hoeven alleen nog maar de drempel over.'' Maar hij waarschuwde ook voor problemen na de stembusronde van zondag. ,,De stemming op 26 december wordt geen wandeling. Er zijn krachten die zich voorbereiden om de zaken te ontregelen, ze vormen brigades en groepen die zich gereedmaken om naar Kiev te komen.'' Daarom, aldus Joesjtsjenko, ,,moeten we na 26 december naar dit plein komen, naar dit podium, en er blijven tot we onze overwinning kunnen vieren.'' Die oproep lijkt sterk op de oproep die Joesjtsjenko na de verkiezingsronde van 21 november deed. Die ronde werd later geannuleerd wegens fraude op grote schaal, maar dat gebeurde pas nadat Joesjtsjenko's aanhang drie weken lang in het centrum van Kiev had geprotesteerd. Na de annulering werd voor 26 december een herhaling van de verkiezingsronde van 21 november uitgeschreven.

In Kiev wordt gevreesd dat bij een nederlaag van Joesjtsjenko's rivaal, Viktor Janoekovitsj, diens aanhangers uit het zuiden en oosten van Oekraïne naar Kiev zullen komen. Er doen geruchten de ronde dat activisten wapens hebben gekregen – een beschuldiging die Janoekovitsj heeft tegengesproken. Janoekovitsj zei zelf gisteren bang te zijn voor geweld: ,,God beware ons voor elk bloedvergieten op de dag van de stemming. Ik ben erg ongerust. Ik heb [Joesjtsjenko] voorstellen gestuurd om dat scenario te verhinderen, maar ik heb geen antword gekregen'', zo zei hij. Volgens Janoekovitsj is het hard nodig dat de twee kampen met elkaar praten over de situatie in Oekraïne na de verkiezingen. ,,We moeten consensus bereiken in onze staat en we moeten de samenleving kalmeren.''

Premier Janoekovitsj heeft eerder gezegd dat een overwinning van zijn tegenstander tienduizenden van zijn aanhangers ertoe zou brengen vanuit het oosten naar Kiev op te marcheren. Maar sinds maandag, toen de twee rivalen op de televisie met elkaar in debat gingen, heeft hij zijn aanhang opgeroepen ,,niet de straat op te gaan''.