Het beeld

John de Mol die uitleg geeft voor een NOS-microfoon of een door fotocamera's belemmerd uitzicht op Michael van Praag, dat waren niet de meest pregnante beelden van de dag dat de publieke televisie het eredivisievoetbal verloor. Mijn keuze zou zijn het groepsportret van zeven mannen in de lobby van hotel Figi te Zeist, door Twee vandaag (TROS) aangeduid als ,,de directie van de Eredivisie CV''. Het was ochtend. De zeven droegen in het blauwe kunstlicht vrijwel identiek ogende pakken met dassen en hadden allemaal hun benen over elkaar geslagen. Het had ook het bestuur van de LPF kunnen zijn, of de gasten aan een tafeltje bij de uitreiking van de Gouden Loeki voor de beste televisiespot. Door het raam waren de contouren te zien van een troosteloos, miezerig uitzicht, met veel straatmeubilair.

Ook de reportageploeg van Twee vandaag stelde de vraag die al die journalisten in Zeist de hele dag bleven herhalen. Of ze al wisten wat er besloten ging worden. Deze mannen gaven nauwelijks een ontwijkend antwoord, eentje mompelde dat het nog vroeg was. Hun alleszins verdedigbare zwijgen maakte ze nog ongenaakbaarder en arroganter.

Korte tijd later ging ergens een mobiele telefoon af, alsof dat het teken was voor de directie om collectief naar elders te vertrekken. De laatste blik op de zeven dwergen van zeventig miljoen eindigde met een man in een ander soort pak, gecoiffeerd als een beveiligingsbeambte (stekeltjes met gel), die de deur van de vergaderruimte achter hen sloot.

In het jaaroverzicht van Netwerk (KRO) stelde Maarten van Rossem voor het betaald voetbal eens vijf jaar te verbieden in Nederland, bij wijze van beschavingsoffensief. Dat idee maakt weinig kans, maar de overgang van het binnenlandse voetbal naar een zender die TVNL heet, lijkt een stap in de goede richting. John de Mol is een slimme ondernemer, die zich tegenover Clairy Polak in Nova uitstekend weerde. Hij werd al overstelpt met sollicitaties, vermoedelijk van medewerkers van Studio Sport. Mart Smeets, die daar waarschijnlijk ooit het licht uitdoet, was zo verstandig zich in Nova en RTL Boulevard een goed verliezer te betonen. Het was eigenlijk wel goed dat de NOS nu genoodzaakt werd zich te vernieuwen.

De publieke omroep zou de vlag uit moeten steken nu de strijd om de kijkcijfers vanzelf ophoudt, omdat die zonder voetbal toch niet meer te winnen valt. Het zou de terugkeer van een echte publieke omroep kunnen betekenen. Een net minder is dan niet erg. Nederland 2 bijvoorbeeld, dat nu zo sterk op het voetbal leunt. Of desnoods Nederland 1, omdat de zieligheidscultus die daar de toon aangeeft, het vooral moet hebben van een ouder, van nature uitstervend publiek.

Het NOS Journaal kwam met een andere, verbijsterende suggestie. Nederland 3 zou zich voorlopig nog geen zorgen hoeven maken. Pardon? Het enige publieke net dat zich nog wel eens als zodanig gedraagt zou gevaar lopen? Omdat het de laagste kijkcijfers haalt? Wie zulke onzin durft voor te stellen, moet maar vast gaan oefenen in het benen over elkaar slaan.

    • Hans Beerekamp