GALERIESELECTIE

Jannie Regnerus

Natuurlijke elementen als water, wind en bomen spelen een belangrijke rol in het werk van Jannie Regnerus. In de film To Fade (2004) schrijft ze haar best bewaarde geheim met water op de straatstenen. De woorden verdampen binnen enkele minuten door de warmte van de zon. In de video Ingredients for a poem (2004) is te zien hoe grote komma's, gemaakt van papier-maché, aanspoelen op het strand. En in Fanmail (2004), een ode aan kunstenaar Marcel Broodthaers, schrijft ze een brief in de regen. Door de druppels veranderen de letters in een wazige tekening.

Film- en videowerken van Jannie Regnerus. T/m 8 jan bij Ellen de Bruijne Projects, Rozengracht 207A, Amsterdam. Di t/m za 13-18u.

Ron Gallela

Fotograaf Ron Galella (New York, 1931) wordt wel de godfather van de paparazzo-cultuur genoemd. Hij werd ooit voor de rechter gesleept voor het stalken van Jackie Onassis, tijdschrift Newsweek benoemde hem tot 'paparazzo extra-ordinaire' en hij kon Andy Warhol tot zijn grootste fans rekenen. Galella ging tot het uiterste om sterren te spotten, wat hem ooit een kaakslag van Marlon Brando opleverde. Zijn eerste Nederlandse tentoonstelling, bij Galerie Wouter van Leeuwen, bestaat uit honderd vintage zwartwitfoto's uit de periode 1960-1989.

Foto's van Ron Galella. T/m 8 jan in Galerie Wouter van Leeuwen, Hazenstraat 27, Amsterdam. Do t/m za 12-18u.

Amie Dicke

Met extreme precisie, gebruikmakend van een chirurgisch mes, bewerkt Amie Dicke (1975) foto's van vrouwen uit tijdschriften en advertenties. Delen van het lichaam en het gezicht van de modellen snijdt ze weg, alleen haren en bovenlip blijven herkenbaar. Wat overblijft zijn een soort spinnenwebben - fragiele silhouetten van ideale schoonheden.

Void, knipselwerken van Amie Dicke. T/m 8 jan in Galerie Diana Stigter, Hazenstraat 17, Amsterdam. Di t/m za 13-18u.

What's New

De tentoonstelling What's New wil de scheiding tussen oude, modern klassieke en hedendaagse kunst slechten. Gastcurator Jhim Lamoree toont tekeningen van Vincent van Gogh en Hans Holbein naast werk van de schilders Marlene Dumas en Hans Broek. Een groot deel van de ruimte wordt in beslag genomen door een barokke kroonluchter van de Amerikaanse kunstenaar Virgil Marti, die wonderwel past bij een 18de-eeuwse schets van Jacob de Wit. What's new laat zien dat de intenties van kunstenaar in de loop der eeuwen vrijwel hetzelfde zijn gebleven.

What's New, tekeningen van oude meesters en hedendaagse kunstenaars. T/m 15 jan in Galerie Annet Gelink, Laurierstraat 187-189, Amsterdam. Di t/m vr 11-18u, za 13-18u.

Dorothée Meyer

Fotografe Dorothée Meyer leek zichzelf een onmogelijke opdracht te geven toen ze besloot een serie te maken over Nederlandse bergen. Haar visie op het Nederlandse landschap is even realistisch als romantisch. De foto's tonen ongerepte natuur, vergezichten zonder bebouwing. Meyer zocht daadwerkelijk hooggelegen plekken op, maar bergtoppen krijgen we niet te zien. Het zijn landschappen die alleen bestaan bij gratie van de camera. Een kwestie van kadrering: elementen als prullenbakken, wegen en hoogspanningsmasten zijn buiten beeld gelaten.

Nederlandse bergen, foto's van Dorothée Meyer. T/m 22 jan in Motive Gallery, Elandsgracht 10, Amsterdam. Wo t/m za 13-18u.

En verder

Schilderijen van Terry Rodgers t/m 8 jan in Torch Gallery, Lauriergracht 94, Amsterdam; foto's van Maura Biava t/m 29 dec in Galerie Van Gelder, Planciusstraat 9A, Amsterdam; objecten van Scholten & Baijings t/m 29 jan in Galerie Binnen, Keizersgracht 82, Amsterdam; schilderijen van Jurriaan Molenaar t/m 23 januari in Galerie Tanya Rumpff, Spaarnwouderstraat 74, Haarlem; schilderijen van Philip Akkerman t/m 9 jan in Revolution 10/53 Gallery, Herenstraat 6b, Middelburg; tekeningen van Ronald Cornelissen t/m 2 jan in XX Multiple Galerie, Witte de Withstraat 77, Rotterdam; schilderijen en glaswerk van Dora Dolz t/m 17 jan in Galerij Erasmus, Complex Hoboken, Dr. Molewaterplein 50, Rotterdam; schilderijen en video van Pascal Lievre t/m 8 jan in Flatland Gallery, Lange Nieuwstraat 7, Utrecht.