EU komt Rusland tegemoet om fruit

De Europese Unie komt tegemoet aan de Russische eis dat de verschillende lidstaten met één exportcertificaat werken. Dat hebben de ministers van Landbouw van de Unie gisteren in Brussel besloten. Het certificaat bevestigt dat naar Rusland uitgevoerde groenten, fruit, planten en bloemen voldoen aan Russische fytosanitaire eisen.

Rusland eist sinds een half jaar een dergelijk uniform certificaat van de EU-landen. Mede om die eis kracht bij te zetten, stelde Moskou op 3 december, na de vondst van het schadelijke insect trips in sla, een importverbod in voor plantaardige producten met een Nederlands exportcertificaat. Nederland exporteert jaarlijks voor 500 miljoen euro aan plantaardige producten naar Rusland.

Ook Duitsland en Estland waren slachtoffer van een dergelijke maatregel. Door het besluit van de EU-landen om de Russische eis in te willigen, komt een oplossing in het handelsconflict dichterbij.

Tussen Nederland en Rusland zijn andere kwesties blijven liggen. Sinds deze week eist Rusland dat Nederland groente en fruit, afkomstig uit andere EU-landen, controleert op schadelijke insecten en certificeert voordat de vracht in Nederland wordt ingescheept voor transport naar Rusland. Zo'n 80 procent van de Europese groente- en fruitexport naar Rusland gaat via Nederland. Nederland is van mening dat het niet hoeft te keuren, omdat de andere EU-landen dat al doen.,, De Russen zijn zeker vergeten dat er in de EU geen binnengrenzen zijn'', zegt Tim van der Knaap van Frugi Venta, dat de belangen van exporteurs van groente en fruit behartigt. Rusland stuurde deze week Nederlandse schepen met een EU-lading terug uit de haven van Sint Petersburg. Het liet gisteren de lading alsnog toe.

De ministers van Landbouw van de EU gaven gisteren de Europese Commissie het mandaat om met Rusland te gaan onderhandelen over het EU-exportcertificaat.