Een stoute vrouw te ver

Wat leest Geert Wilders deze kerst? Wat vinden de Tokkies onder de boom? Zestien recensenten van de bijlage Boeken geven een boek cadeau aan Nederlanders die in 2004 in het nieuws waren.

Vraag dertien van de inburgeringscursus. Stel je bent wethouder van Amsterdam en je gaat naar de hoeren, met wie ga je praten? A. de huisarts; B. het Riagg; C. Heleen van Royen.

Er heerst onder mannen een hardnekkig misverstand en dat is drieledig. Ten eerste komen ze maar al te graag op het funeste idee dat mooie, zelfstandige, wulpse, spannende vrouwen wel eens zozeer in hen geïnteresserd zouden kunnen zijn dat ze daadwerkelijk pogingen gaan ondernemen haar te versieren. Ten tweede gaan zij er voor het gemak a priori van uit dat een vrouw die lijkt op een vrouw uit hun fantasieën, zich gedraagt conform hun fantasieën en een opwindend stout promiscue leven leidt dat alleen maar draait om harde ruige seks, desnoods of bij voorkeur met vreemden, alsof zij een man was. Ten derde menen zij dat zo'n vrouw geïmponeerd en opgewonden wordt van sterke verhalen over hun eigen opwindend stoute promiscue leven dat alleen maar draait om harde ruige seks, desnoods of bij voorkeur met vreemden, zoals dat omgekeerd wel het geval zou zijn. En laten we wel wezen, welke man die met beide benen stevig in zijn midlife-crisis staat, zou niet zwichten voor de verleiding om Heleen van Royen hijgend het overspelige hotelbed in te fluisteren met verhalen over zijn eigen hoerenloperij? Als één vrouw stout genoeg is om daarvoor te zwichten, dan is zij het wel. Maar zij was het niet. Want zulke stoute vrouwen kunnen alleen door een man worden verzonnen.

De ideale vrouw is dan ook door een man verzonnen. Zij heet Mieke Maaike en in het verslag van haar jonge jaren dat zij geeft aan student Steivekleut in het kader van diens onderzoek voor een proefschrift `omtrent het kutodelisch verschijnsel bij aankomende kind-wijfjes', presenteert zij zich als precies zo'n vrouw als mannen zouden willen dat elke vrouw was: mooi, zelfstandig, wulps en spannend, niet te beroerd om elk heft dat zich aandient voortvarend in eigen handen te nemen, geheel en al interesse bij de minste verwijzing naar een opwindend stout promiscue leven en dan ook zeker bereid zich te laten imponeren en opwinden door verhalen over betaalde seks. Je hoeft het woord Theemsweg maar te laten vallen, of zij zal ervoor zorgen dat het hotelbed niet eens meer wordt gehaald.

Daarom, uit medelijden met de dappere Rob Oudkerk en alle andere mannen die het misverstand koesteren dat Heleen van Royen te verleiden zou zijn met verhalen over hoerenloperij, kortom uit medelijden met alle mannen, wil ik het prachtige boek Mieke Maaike's obscene jeugd van Louis Paul Boon onder de kerstboom leggen van de mooiste, zelfstandigste, wulpste en spannendste aller columnisten, bij wijze van inburgeringscursus in de mannelijke fantasie, opdat zij begrijpt hoe de mannen die haar bekentenissen doen in een nachtelijk café hopen en geloven dat zij is.

Louis Paul Boon: Mieke Maaike's obscene jeugd, De Arbeiderspers.

    • Ilja Leonard Pfeijffer