Een geurtje zonder gevaar

Wat leest Geert Wilders deze kerst? Wat vinden de Tokkies onder de boom? Zestien recensenten van de bijlage Boeken geven een boek cadeau aan Nederlanders die in 2004 in het nieuws waren.

Nieuws: de sympathieke volkszanger Frans Bauer is er opnieuw met een eigen geurlijn!

Vijf jaar geleden werd al een eerste Frans Bauer-parfum gelanceerd. Er werden 100.000 flesjes verkocht. Dit keer zijn er 40.000 besteld, minder dan de helft. Hoe zou dat komen? Hoe ruiken trouwens huisvrouwen met `Frans Bauer' achter de oren of in de oksels? En zou Frans zijn parfums zelf samenstellen? Veel vragen. We hebben duidelijk met een topparfum te maken, afkomstig uit de bekende Zuid-Franse parfumstad Grasse. Laag geprijsd. Precies wat Frans wilde. Enig googelen leert dat hij de geur inderdaad zelf heeft gekozen: ,,Deze parfum past uitstekend bij mij en ik weet zeker bij vele fans.''

Frans Bauer moet op zijn gevoel zijn afgegaan. Hij is immers een gevoelsmens, dat maakt hem zo sympathiek. Het verklaart ook de overtuigingskracht waarmee hij hymnen vertolkt als Het Leven Is Te Mooi, Waarom Heb Jij Mij Verlaten, Op Rode Rozen Vallen Tranen of Een ons geluk. Maar er zitten gevaren aan gevoel. Je moet er verstandig mee omgaan. Parfum kan ongewenste bewegingen op gang brengen. Zo is er pogostemon patchouli, dat roering in het onderlijf brengt. Ook het oeroude muskus genereert een opruiend effect op heuphoogte. Verstand en rede mogen niet slapen als men een volksparfum kiest. Er kunnen monsterlijke dingen gebeuren.

Frans geeft deze dagen een aantal kerstconcerten in het Gelredome in Arnhem. Het is een zeer gevarieerde show met al zijn grootste hits, maar ook een keur aan kerstrepertoire. `Zoals we van Frans Bauer mogen verwachten zal dit een wervelend spektakel worden!', juicht de site van zijn fanclub. Als het maar niet té wervelend wordt. Stel: het publiek stort zich, opgehitst door de muskus uit een Bauer-flacon, bovenop de arme zanger. Veertigduizend behoeftige en welriekende fans zijn in massa nog altijd te veel voor een individuele artiest. Wat te doen, om deze ramp te voorkomen? Studie kan helpen. Ik hoop dat het niet te laat is: één kerstshow is bij het verschijnen van deze krant al achter de rug. Maar wie weet, het kan natuurlijk ook zijn dat Frans Bauer zich al bij het maken van zijn parfums had ingelezen en heeft gekozen voor een reukwater geheel op basis van geraniumolie. Geraniums brengen mensen tot grote kalmte.

Maar laat ik het zekere voor het onzekere nemen. Frans Bauer, ik schenk u Alain Corbins geschiedenis van de reuk Pestdamp en bloesemgeur (1982). Mooie hoofdstukken over uitwasemingen, aantrekking en afstoting, reukzintuiglijke waakzaamheid, ontgeuringsstrategieën en de deugden van de drek. Ik geef u één fraaie zin: `Met behulp van een stukje muskus geeft ze zich over aan verboden genietingen, ze heeft de gewoonte er in bed aan te ruiken, ze bedwelmt zich ermee tot orgiastische stuiptrekkingen haar overvallen.' Daarna gaat het echt los. Wees op het ergste voorbereid, Frans Bauer! Lees!

Alain Corbin: Pestdamp en bloesemgeur, Sun. (antiquarisch)

    • Atte Jongstra