Dure fluit

In de IJstijd hechtte men veel waarde aan muziek. Een andere conclusie kan archeoloog Nicholas Conard niet trekken. In de Geißenklösterle-grot in Midden-Duitsland vond hij een mammoetivoren fluit uit de periode van 30.000 tot 36.000 jaar geleden ``Mammoetivoor was in die tijd het mooiste materiaal dat er was'', zei hij vorig weekeind in de Frankfurter Algemeine. Verder is er veel werk aan de fluit besteed. ``De fluit is een technisch hoogstandje.'' Het bijna 19 centimeter lange instrument bestaat uit twee met berkenhars aan elkaar gelijmde helften. In de grot was hij in 31 stukjes gebroken. De archeoloog en musicoloog Friedrich Seeberger heeft hem in elkaar gezet. Hoe de muziek heeft geklonken is niet te achterhalen, ook al doordat de fluit niet compleet meer is.

Door wie de fluit gemaakt is, is niet met zekerheid te zeggen. In de periode rond 35.000 jaar geleden verscheen de eerste Homo sapiens in Europa. Via het Donaugebied kwamen ze uit het oosten in Midden Duitsland, dus waarschijnlijk hebben zij ook deze fluit gemaakt.

De ivoren fluit is niet de oudste. In 1995 werd een fluit van berenbot van 44.000 jaar gevonden in Slovenië. Die fluit wordt meestal aan Neanderthalers toegeschreven.