Bufferzone VN in Oost-Congo

Vredestroepen van de Verenigde Naties hebben in Oost-Congo een bufferzone ingericht om strijdende soldaten uit elkaar te houden. Voor dat doel zijn bijna 400 Zuid-Afrikaanse blauwhelmen gestationeerd in de stad Kirumba. Ze hebben helikopters ter beschikking om troepenbewegingen tijdig te signaleren. Op strijdgroepen die de bufferzone schenden zal onmiddellijk worden geschoten, zei luitenant-kolonel Victor White tegen het persbureau Reuters. In het verleden kreeg de VN-missie in Congo vaak het verwijt dat ze zich te passief opstelde.

Het optreden van de VN is gunstig voor het regeringsleger dat in het defensief was gedrukt door strijders van de vroegere rebellenbeweging RCD.

Officieel zijn alle soldaten van de strijdende partijen in Congo opgegaan in een nieuw nationaal leger. Maar de meeste militairen bleven loyaal aan hun vroegere leiders. Van een werkelijke integratie is geen sprake.

Dat bleek ruim een week geleden toen verschillende onderdelen van het leger met elkaar in botsing kwamen. De Congolese regering zegt dat het buurland Rwanda de aanzet heeft gegeven tot die gevechten en dat Rwandese soldaten Congo binnengevallen zijn. Rwanda was altijd de grote steunpilaar van de rebellenbeweging RCD. Zo'n 200.000 mensen zijn voor de gevechten gevlucht.

Assistent-secretaris-generaal van de VN, Jean-Marie Guehenno, verantwoordelijk voor vredesoperaties, zei gisteren in New York dat de situatie in Oost-Congo ,,verbetert maar nog steeds explosief is'''.