Bedrijf VS weg uit Irak om risico's

Voor het eerst heeft een groot Amerikaans bedrijf zich teruggetrokken uit een omvangrijk project in Irak wegens de groeiende onveiligheid in dat land.

De kosten voor de beveiliging zijn zo hoog dat het voor het in Washington gevestigde aannemersconcern Contrack International niet lonend is om een eerder dit jaar verworven contract voor de aanleg van onder andere wegen en bruggen uit te voeren. Een woordvoerder van het Pentagon heeft dit gisteren bekendgemaakt.

Het nieuws over de terugtrekking van het Amerikaanse bedrijf komt een dag na de bloedige aanslag op een Amerikaanse militaire basis in de Noord-Iraakse stad Mosul. waarbij in totaal 22 mensen werden gedood.

Onder de achttien Amerikaanse doden zijn veertien militairen en vier werknemers van een ander Amerikaans bouwconcern in Irak, Halliburton. Ook drie Iraakse medewerkers van Halliburton kwamen om.

De Amerikaanse militaire autoriteiten gaan er van uit dat de aanslag, ruim een maand voor de beoogde verkiezingen in Irak, het werk is geweest van een zelfmoordenaar. Die bracht zijn explosieven tot ontploffing in een drukbezette eetzaal.

Aanvankelijk werd ook gedacht aan een mortieraanval, maar op de legerbasis zijn vooralsnog geen scherven aangetroffen die daar op duiden. Dat de aanslag vermoedelijk van binnenuit is gepleegd, heeft in het Amerikaanse kamp geleid tot grote bezorgdheid over de interne beveiliging.

De Amerikaanse minister van Defensie, Donald Rumsfeld, waarschuwde gisteren op een persconferentie dat het anti-Amerikaanse geweld in Irak niet alleen in de aanloop tot maar ook na de verkiezingen van 30 januari zal aanhouden. Het zou volgens hem ,,een misrekening'' zijn te denken dat Irak na de verkiezingen plotseling gepacificeerd zal zijn; wat dat betreft moet men ,,realistische verwachtingen'' hebben, zei de minister, die een aangeslagen indruk maakte. Hij zei ook dat de plegers van de aanslagen, ,,de extremisten en de terroristen'', veel te verliezen hebben, maar dat degenen die Irak er weer bovenop willen hebben, vastbesloten zijn om niet te verliezen.

Het besluit van Contrack zich terug te trekken als hoofduitvoerder van het Iraakse contract ter waarde van 325 miljoen dollar, dat afgelopen maart werd getekend, is ,,in wederzijdse overeenstemming'' genomen met het Pentagon. Dat zei gisteren luitenant-kolonel Eric Schnaible, de woordvoerder van het bureau dat namens het Amerikaanse ministerie van Defensie verantwoordelijk is voor het afsluiten van contracten met particuliere ondernemingen voor de wederopbouw in Irak.

Volgens Schnaible zijn er geen aanwijzingen dat andere bedrijven het voorbeeld van Contrack willen volgen. Het bedrijf zelf zei in een verklaring dat het zich terugtrekt als hoofduitvoerder omdat ,,de oorspronkelijke omvang van de werkzaamheden die waren voorzien, in de huidige omstandigheden niet op een kosteneffectieve manier kunnen worden uitgevoerd''.