Bach op de blokfluit bij Frank Groothof

Koningin Rita is een gele verenboa, koning Minos is niet meer dan een paardrijcap met een pluim. De witte stier is een beschilderd houten blok en het kasteel van Koning Aigeus bestaat uit een verzameling poppen op een blokkendoos. Niemand anders dan Frank Groothof kan van zulk simpel materiaal zo'n prachtige voorstelling maken.

Centraal in Het Monster van het Labyrint staat het verhaal van de Minotaurus. Het Griekse mythische monster dat wordt opgesloten in een speciaal voor hem ontworpen labyrint, omdat het alleen maar mensenvlees wil eten. Het ritme van het verhaal wordt bepaald door de melodieën van Johann Sebastian Bach, inclusief de Matthäus Passion. Want het is Groothofs levensdoel om klassieke muziek met een spannend verhaal rechtstreeks de kinderziel in te gieten.

Net als bij zijn andere voorstellingen krijgt Groothof hulp van een live muziekensemble. Dit keer zijn dat The Bach One's, een trio dat gezamenlijk gitaar, bas, synthesizer, blokfluit en drum speelt. Er wordt zeker niet heilig met Bach omgesprongen: de architect van het doolhof heeft Bach als ringtone op zijn mobieltje. Schaamteloos anachronistisch is Groothof als hij zijn verhaal over videoschermen bij de antieke Olympische Spelen verlevendigt met een Bach-rap.

Drumster, fluitiste en zangeres Janneke van Heeswijk is de troef van de avond. Haar loepzuivere zang versterkt de drukke en ietwat haastige stem van Groothof. Van Heeswijk fungeert als Ariadne, het meisje dat met haar bol wol koningszoon Theseus door het doolhof helpt. Meestal is het storend dat Groothof zijn muzikanten laat acteren, maar Van Heeswijk probeert het gelukkig niet. Ze zegt haar zinnen op zonder overbodig armzwaaien, en zodra ze mag zingen of trommelen, of giechelt omdat een pop die haar kind moet voorstellen spontaan de armen verliest, is ze onweerstaanbaar.

Groothof bewijst al jaren dat hij spannende muzikale verhalen kan vertellen, waarin een jongetje avonturen beleeft en als held uit de strijd komt. Meisjes zijn er ook altijd wel, maar die dienen meestal gered te worden. Of het komt doordat het meisje dit keer de jongen redt weet ik niet, maar met dezelfde bekende ingrediënten overtreft Groothof met Het Monster van het Labyrint zichzelf.

Voorstelling: Het Monster van het Labyrint door Frank Groothof. Muziek: Johann Sebastian Bach. Vanaf 7 jaar. Gezien: 22/12 Koninklijke Schouwburg, Den Haag. Tournee t/m 24/5. Inl. (0299) 621462 of www.frankgroothof.nl

    • Jowi Schmitz