Aanpak van VN in Darfur `werkt niet'

De aanpak van de Verenigde Naties om een eind te maken aan het geweld in de West-Soedanese regio Darfur ,,werkt niet' . De secretaris-generaal van de VN, Kofi Annan, zei dat gisteren in New York.

Hij vindt dat de huidige aanpak ingrijpend moet worden herzien. De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties zou maatregelen moeten overwegen om meer druk uit te oefenen op de strijdende partijen. Dat zou volgens Annan onder meer kunnen door ,,personen individueel verantwoordelijk te stellen''.

Tot nu toe is de Veiligheidsraad dergelijke sancties steeds uit de weg gegaan. Rusland en China verzetten zich tegen een wapenembargo. Volgens een recent rapport van mensenrechtenorganisatie Amnesty International zijn die twee landen de belangrijkste wapenleveranciers van Soedan. Rusland heeft Soedan in juli nog twaalf gevechtsvliegtuigen geleverd. De Verenigde Staten voelen er niets voor om Soedanese regeringsvertegenwoordigers of rebellenleiders met de rechter te dreigen. Het Internationaal Strafhof in Den Haag kan zulke oorlogsmisdadigers berechten, maar dat instituut wordt door de VS niet erkend.

Verwacht wordt dat de secretaris-generaal binnen een maand met een gedetailleerd rapport komt over het geweld in Darfur. Daarin zouden voor het eerst ook namen worden genoemd van leiders die voor moordpartijen en andere gruweldaden verantwoordelijk zijn.

De Soedanese regering en rebellen hebben hun vredesbesprekingen in de Nigeriaanse hoofdstad Abuja dinsdag opgeschort tot januari. Ze konden het tot nu toe nergens over eens worden, behalve over een staakt-het-vuren dat onmiddellijk is ingegaan. Volgens een waarnemer van de Afrikaanse Unie houden de partijen zich aan dit bestand, maar de Verenigde Naties en hulporganisaties zeggen dat de gevechten gewoon doorgaan. Twee eerdere bestanden – in april en in november – hielden niet lang stand.

Hulporganisatie Artsen zonder Grenzen meldde gisteren dat een van haar Soedanese werknemers door regeringstroepen was gedood bij gevechten in Labado. Nog eens 29 andere Soedanese werknemers worden vermist. Eerder deze week besloot Save the Children UK alle hulpverleners terug te trekken uit Darfur nadat de afgelopen maanden vier van haar werknemers waren gedood.

Volgens het hoofd van de waarnemersmissie van de Afrikaanse Unie in Darfur, generaal Festus Okonkwo, zijn de afgelopen weken ,,gigantische hoeveelheden wapens'' de regio binnengestroomd. Hij noemde Darfur ,,een tijdbom die elk moment kan ontploffen''. De Afrikaanse Unie heeft inmiddels honderd waarnemers en 800 militairen in de regio. Naar schatting twee miljoen mensen in Darfur zijn aangewezen op voedselhulp.