180 mln vergokt met gsm en pc

Nederlanders hebben dit jaar 180 miljoen euro besteed aan gokken op internet of per mobiele telefoon. Dat is drie keer zo veel als in 2003.

Dit meldt het College van toezicht op de kansspelen, een onafhankelijk toezicht- en adviesorgaan voor de landelijke kansspelen. Het onderzoeksbureau Motivaction voerde in opdracht van het college het onderzoek uit onder 7.670 personen tussen de 18 en 56 jaar met toegang tot internet. In 2003 waagde 5,3 procent van de ondervraagden een of meerdere keren een gok op internet, in 2003 was dat nog 3,8 procent.

Van de ondervraagden geeft 37 procent aan wel eens mee te doen met een gokspelletje per (mobiele) telefoon, zoals de belspelletjes op televisie. Daarbij worden sms-berichten heen en weer gestuurd. Elk bericht kost de speler geld. Deze uitgaven worden geschat op zo'n 36 miljoen euro. ,,Een conservatieve schatting'', vermoedt Peter Geertsen van het college. Hij denkt dat dit cijfer nog veel hoger zou kunnen liggen, omdat het college gerekend heeft met maar één ontvangen sms-bericht per spel. ,,En soms worden er wel drie toegestuurd.''

E-gaming en sms-spelletjes zijn verboden, maar het OM geeft vooralsnog geen prioriteit aan vervolging omdat zij druk zijn met andere dingen, zoals momenteel de terreurbestrijding. Voor de websites, waarop bijvoorbeeld roulette of blackjack kan worden gespeeld, geldt dat de meeste goksites niet in Nederland, maar op landen waar zij wel worden toegestaan (zoals Malta en het Caraïbische eiland Antigua).

Volgens Joris van Manen, advocaat bij De Brauw Blackstone Westbroek en gespecialiseerd in dit onderwerp, treedt de overheid wel degelijk op tegen sms-spelletjes. ,,Zoals indertijd bij het sms-spelletje Sevens van de Staatsloterij. Dat is toen verboden.''

Volgens Van Manen werkt justitie samen met de gokbranche aan een gedragscode voor dit type spelletjes. De inspraakronde sluit in januari. Van Maanen zegt dat in die code zal staan dat spelletjes maximaal circa vijftig cent aan `communicatiekosten' mogen vragen en uitsluitend ter promotie van een bepaald merk of dienst mogen worden georganiseerd. ,,Over de maximale prijs wordt nog onderhandeld'', aldus de jurist. Met de lage kosten probeert justitie ervoor te zorgen dat dat de financiële gevolgen van spelen beperkt blijven.