Weer affaire Van den Nieuwenhuyzen

Het Amerikaanse MD Helicopters van Joep van den Nieuwenhuyzen, dat begin volgend jaar nieuwe helikopters voor de Nederlandse politie moet afleveren, verkeert in grote liquiditeitsproblemen.

Zo is het bedrijf de laatste weken niet in staat gebleken een openstaande lening van ruim 10 miljoen euro te voldoen aan vermogensbeheerder Residex.

Residex verschafte vorig jaar een lening van 23 miljoen euro voor MD Helicopters. Volgens een woordvoerder stond daarvan per 1 december nog 10 miljoen euro open. In brieven is Van den Nieuwenhuyzen gemaand het geld terug te betalen. Eerder maakte het Amerikaanse Kaman, leverancier van helikopterrompen, bekend dat niet meer te werken voor MD Helicopters wegens ,,problemen met betalingen''.

Van den Nieuwenhuyzen liet gisteren via een medewerker weten dat hij ,,een getekende overeenkomst'' heeft over de toekomst van MD Helicopters. Details zouden later deze week volgen. Vorige week zei hij te verwachten voor 1 maart 2005 een partner te hebben gevonden om de vermogenspositie van het bedrijf te versterken.

Op diezelfde datum moet Van den Nieuwenhuyzen de eerste twee van acht nieuwe helikopters aan de recherche en verkeerspolitie afleveren. De leverantie is al drie maal uitgesteld, Binnenlandse Zaken heeft een voorschot van 17 miljoen euro betaald op een totaal van 60 miljoen. Het ministerie zegt op de hoogte te zijn van de liquiditeitsproblemen maar wijst erop dat men alleen beoordeelt of het bedrijf zijn afgesproken leveranties doet.

Volgens laatste berichten zal MD Helicopters in staat zijn de helikopters op tijd te leveren. Bij de politie bestaat echter de vrees dat men straks werkt met helikopters van een leverancier die te zwak is om service te verlenen.

POLITIEKORPS: pagina 21

    • Tom-Jan Meeus