`We improviseren thuis veel'

Hoe combineren mensen hun werk en privé-leven? Deel 10 in een serie: Journaal-presentator Philip Freriks (60). ,,Ik ben een kleine zelfstandige die verder moet sappelen.''

U bent de hele week op televisie te zien, ook op zaterdag. Kent u het begrip weekend?

,,Wanneer het weekend is, is voor mij niet zo duidelijk. Ik presenteer om de week het Journaal. In een Journaalweek werk ik dus vaak op zaterdag en is alleen de zondag nog over van het weekend. Sowieso lopen werk en privé bij mij erg door elkaar, omdat ik thuis veel doe. 's Ochtends werk ik het liefst, dan ben ik het helderst. Voordat ik om één uur op het Journaal moet zijn, keutel ik wat aan thuis: radio luisteren, de krant lezen, mail bekijken, wat er zoal te doen is. Eventueel ga ik wat schrijven, of ik zet de vuilnisbak buiten. Om twaalf uur ga ik naar Hilversum en 's avonds om half tien ben ik weer thuis. Dan eet ik ook pas. In een niet-Journaalweek heb ik een aantal schrijverijen. Het hangt ervan af waar ik mee bezig ben, een column of boek. Goed, laat ik het niet te mooi zeggen: boekjes.''

Moet u al om één uur in Hilversum zijn, terwijl u pas 's avonds om acht uur het Journaal presenteert?

,,Het is niet voldoende om een half uur van tevoren hier te zijn. Ik ben ook redacteur en ben dus betrokken bij de samenstelling van het Journaal. Wij presentatoren zitten bij de redactievergaderingen en praten gewoon mee.''

Werkt uw vrouw?

,,Ja, in deeltijd. Ze is verkoopmanager bij de jaarlijkse documentairebeurs Sunny side of the doc in Marseille. We wonen afwisselend in Parijs en Amsterdam. In een niet-Journaalweek ga ik vaak naar Parijs. In het voorjaar zijn we vaker in Frankrijk te vinden, want dan moet mijn vrouw er voor haar werk zijn. Maar soms ga ik voor een dag op en neer. We improviseren thuis veel.''

Jullie hebben dus twee huizen. Hoe houdt u die schoon?

,,We hebben geen schema of verdeling van de taken. Als het vuil is, maken we schoon. Ik moet wel bekennen dat mijn vrouw meer doet in het huishouden dan ik. Zij vindt dat ik een beetje slordig ben, maar toch houd ook ik niet van rommel. Ik ruim regelmatig op en wil de stofzuiger er af en toe doorheen halen. Soms krijg ik het op mijn heupen en ga ik de hele keuken afsoppen. Keukens hebben de neiging aan te koeken.''

Is het ooit lastig geweest om werk en privé te combineren?

,,Mijn vrouw heeft wel eens gezegd dat ik te veel tijd aan mijn werk besteed. Dat was zeker een punt van discussie. Ik heb geen baan van negen tot vijf, het loopt erg door elkaar heen, werk en privé. Daarbij kost schrijven heel veel tijd. Omdat ik nog aan het nadenken ben over een verhaal, ben ik vaak afwezig. In de zomer van 2003 heb ik veel gewerkt aan mijn boek Gare du Nord, maar dat moet ik niet te vaak doen. Mijn correspondentschap in Frankrijk tot 1993 was echte roofbouw. Je bent zeven dagen in de week permanent alert en bereikbaar. Mijn zoon is geboren en getogen tijdens die tijd. Gelukkig woonden mijn schoonouders om de hoek. Die vingen hem vaak op.''

U stopt per 1 januari 2006 bij het Journaal. Wat gaat u daarna doen?

,,Ik ga niet met pensioen, wat veel mensen denken. Ik heb geen regeling en heb dus niets te maken met de VUT of prepensioen. Mijn contract loopt eind 2005 af bij het Journaal. Ik mag, in voetbaltermen gezegd, transfervrij weg. Ik heb het Journaal laten weten dat ik wel verder wil als het contract afloopt, maar ze verlengen mijn contract niet. Waarom niet? Dat moet je aan de hoofdredactie vragen. Wat ik na het Journaal ga doen, weet ik nog niet. Ik ben een kleine zelfstandige die verder moet sappelen.''

Volgende week in de serie `balans': Annie Brouwer-Korf, burgemeester van Utrecht.

    • Marleen Luijt