Troy Douglas heeft ploeg, geen sponsor

Oud-atleet Troy Douglas presenteerde gisteren in Amsterdam een nieuwe commerciële sprintploeg zonder hoofdsponsor. De meervoudige Nederlands kampioen op 100 en 200 meter draaide de gebruikelijke werkwijze bij een ploegsamenstelling om: hij gaf een idee vorm en hoopt via publiciteit een grote geldschieter te vinden.

Het werd op die manier een bijeenkomst die meer vragen opriep dan ze beantwoordde. Zoals: wat stelt een commerciële ploeg zonder geld voor? Of: waarop is het optimisme over het vinden van een sponsor gebaseerd? En natuurlijk: welk budget is nodig?

Douglas hoorde tijdens de persconferentie de verbazing die doorklonk in de vragen met een big smile aan. Hij vond de scepsis typisch Nederlands. ,,Dat is geen verwijt, maar een vaststelling. Zo zijn Nederlanders, dat zit in hun cultuur. Ik benader het van de positieve kant, zo is mijn levenshouding. Ik begon ook ooit zonder geld aan mijn carrière. Voor Nederlandse atleten is dat ondenkbaar, die willen zekerheid in hun bestaan.''

Wachten met het idee voor een commerciële ploeg was voor Douglas geen optie, omdat hij in het olympische traject naar de Spelen van 2008 in Peking geen tijd wil verliezen. Douglas: ,,Ik ken de noden en de klachten van de atleten en weet hoezeer ze bij enige ondersteuning gebaat zijn. En ik wil na een loopbaan van twintig jaar iets voor mijn sport terugdoen. Het plan is begonnen met geloof. En nu geloof ik in het plan.''

Peter Verlooy, de bondscoach explosieve nummers die nog voor de kerst van de atletiekunie (KNAU) hoopt te horen dat zijn contract wordt verlengd, begrijpt de onorthodoxe aanpak van Douglas wel. ,,Troy verkoopt een ambitie'', aldus de trainer, die namens de KNAU bij het project betrokken is. ,,Hij gelooft heilig in zijn plan. En ik denk dat hij bij zijn succesvolle motivatiespeeches voor bedrijven al de nodige contacten heeft gelegd. Bovendien weet Troy met zijn charisma mensen snel voor zich te winnen.''

De zaken rond de ploeg worden geregeld door het Haagse adviesbureau Mille Mani, een nieuwkomer in sportmanagement. Maar directeur Feroz Kadirbaks heeft als belastingadviseur van Douglas zo veel vertrouwen gewonnen, dat de oud-atleet hem deze verantwoordelijke taak graag gunt. Kadirbaks liet zich gisteren niet verleiden tot een uitspraak over het gewenste budget; hij wilde niet meer kwijt dan dat er voor vier jaar gedacht moet worden aan een bedrag waarmee ook een commerciële schaatsploeg wordt gerund. En dan praat je voor een olympische cyclus van vier jaar al gauw over enkele miljoenen euro's.

De actuele situatie rond de nieuwe sprintploeg is dat de atleten van de twee estafetteploegen (mannen en vrouwen) hun medewerking hebben toegezegd, maar in afwachting van een sponsor onder de vlag van de atletiekunie zullen blijven trainen onder leiding van Wigert Thunnissen. Zodra het budget rond is, treden zij in dienst van de nieuwe ploeg en worden ook de contracten getekend. Dat geldt voor de volgende tien atleten: Jacqueline Poelman, Joan van den Akker, Pascal van Assendelft, Annemarie Kramer, Rosina Hodde, Caimin Douglas, Timothy Beck, Patrick van Balkom, Guus Hoogmoed en Daniel Ward.