Topman van CDU moet opstappen

De secretaris-generaal van de CDU, Laurenz Meyer, is vanmiddag afgetreden. Meyer was in opspraak geraakt in verband met betalingen die hij heeft ontvangen van zijn voormalige werkgever, energieconcern RWE.

In de CDU vervult de secretaris-generaal een functie die vergelijkbaar is met die van een partijvoorzitter in Nederland. Meyer stond te boek als een van de trouwe secondanten van partij- en fractievoorzitster Angela Merkel. Voor de partij is het vertrek van Meyer een gevoelige tik. De CDU staat in de peilingen op verlies; eerder dit najaar stapte financieel specialist Friedrich Merz al uit de fractietop aan na een machtsstrijd met Merkel.

Meyer moest begin deze week toegeven dat hij tijdelijk twee inkomens had genoten: een van de CDU en een van RWE. Vervolgens maakte hij bekend 125.000 euro te hebben ontvangen als `schadeloosstelling' bij zijn vertrek bij energiebedrijf VEW, nu onderdeel van RWE. Later keerde hij terug bij de onderneming, maar behield het geld. Gisteren moest hij toegeven dat de betaling geen `schadeloosstelling' was. Het is onduidelijk waarvoor hij het geld dan wel ontving. Ook zou Meyer korting hebben genoten op zijn energierekening.

De afspraken tussen Meyer en VEW dateren uit 1999. Toen was Meyer fractievoorzitter van de CDU in het parlement in Noordrijn-Westfalen. Hij ging uit dienst bij VEW in de hoop dat de CDU in 2000 de verkiezingen zou winnen en hij een ministerspost zou kunnen bemachtigen. Toen de christen-democraten de verkiezingen verloren, maakte Meyer gebruik van een terugkeeroptie.

Na publicaties in de Duitse pers over de betalingen kon Meyer aanvankelijk zijn baan redden door beterschap te beloven en 80.000 euro toe te zeggen aan een goed doel, hoewel hij volhield dat hem juridisch niets te verwijten viel. Maar ook na zijn knieval hield de kritiek aan. In Meyers eigen deelstaat zijn komend voorjaar regionale verkiezingen. Politici daar vonden dat Meyer zijn geloofwaardigheid had verspeeld en in de campagne eerder een last zou zijn dan een lust. Meyer wordt opgevolgd door Bondsdaglid Volker Kauder.