Toch banden tussen terroristengroepen

Tussen twee Nederlandse groepen moslims die van terrorisme worden verdacht, bestonden rechtstreekse contacten. Het gaat om het Hofstadnetwerk dat in verband wordt gebracht met de moord op Theo van Gogh en verdachten van terrorisme uit Utrecht, die in september in het nieuws kwamen. Dat zegt J. van Kastel, hoofd van de Nationale Recherche.

Tot dusver heeft justitie steeds gezegd dat het ging om twee netwerken die los van elkaar opereerden. Over de aard van de contacten tussen beide groepen wil Van Kastel niets zeggen. Wel was bekend dat beide groepen geheime informatie ontvingen van een medewerker van de AIVD die eind september werd gearresteerd op verdenking van het verspreiden van staatsgeheimen.

Het Utrechtse netwerk van veronderstelde islamistische terroristen kwam in de publiciteit toen in de Utrechtse Bucheliusstraat een Marokkaans gezin van zijn bed werd gelicht. Dat gebeurde op aanwijzing van de AIVD die vermoedde dat er explosieven in de woning waren, wat niet zo bleek te zijn. In datzelfde onderzoek werd die dag in Utrecht ook Hassan O. aangehouden die een aanslag op ,,een grote stad'' zou voorbereiden. Justitie liet hem wegens gebrek aan bewijs gaan. Het onderzoek loopt nog.

Van de Hofstadgroep zitten de meeste verdachten nog vast. In de zomer werd Samir A. gearresteerd, verdacht van het beramen van aanslagen. In zijn woning werden plattegronden van onder andere de Tweede Kamer gevonden. Volgens Van Kastel was justitie in de zomer al van plan onderzoek te doen naar de twee mannen die uiteindelijk in november werden gearresteerd in het Haagse Laakkwartier vanwege plannen om Kamerleden te vermoorden. Justitie koos er volgens Van Kastel in de zomer voor eerst de zaak rond Samir A. goed af te ronden.

VAN KASTEL: pagina 2

    • Rinskje Koelewijn
    • Jaco Alberts