Theaterleider Ton Schippers overleden

Ton Schippers, zakelijk leider van theatergroep Mugmetdegoudentand, is gisteren in Amsterdam op 56-jarige leeftijd overleden aan de complicaties na een hartaanval. Schippers was vijftien jaar directeur van muziektheatergezelschap Orkater, naast Marc van Warmerdam. Als mede-eigenaar van Graniet Film was hij co-producent van de films van Alex van Warmerdam, onder meer De Jurk en Kleine Teun. Ook was hij mede-oprichter van Het Ketelhuis, de Amsterdamse bioscoop voor de Nederlandse film. Schippers (Doetinchem, 1948) werkte vanaf 1967 in de vrije sector van het theater. In 1977 werd hij productieleider van de Stichting Toneelraad Rotterdam, tot hij in 1988 bij Orkater kwam. In 2000 wist hij door een intensieve lobby in Den Haag Orkater van de ondergang te redden. Hij schreef de politieke carnavalskraker Ricky geef me nog een likkie tegen toenmalige staatssecretaris Rick van der PLoeg (Cultuur). Begin 2001 kreeg hij een burn-out, waaruit hij een jaar geleden hersteld was. Sindsdien werkte hij bij Mugmetdegoudentand en was hij freelance consultant.