Schot noch Engelsman

Toen Roland van Bommel (53) werd voorgesteld als nieuwe bestuursvoorzitter van de Schotse whiskydestilleerder William Grant & Sons, was de eerste reactie: `hij is helaas geen Schot, maar in elk geval ook geen Engelsman'. ,,Dat soort zaken ligt hier vrij gevoelig'', zegt Van Bommel. ,,Bij onze buitenlandse vestigingen wappert de Schotse vlag, niet de Britse.'' William Grant is een van de grootste whiskyproducenten ter wereld. Van Bommel komt van Rémy Cointreau, een Frans drankenconcern, waar hij ervaring opdeed in de verkoop en marketing van wijnen en gedestilleerde dranken. Daarvoor verkocht hij onder andere thee en margarine voor Unilever. De overstap van een groot beursfonds naar een Schots familiebedrijf was bewust. ,,Je merkt hier aan alles de liefde voor het vak en het beleid is niet op kortetermijnwinst gericht.'' Is hij zelf een whiskyliefhebber? ,,Eén van onze merken is Glenfiddich, daar mag ik graag zelf van proeven.''

Personalia@nrc.nl

    • Jochen van Barschot