Relativeren van terrorisme is stuitend

Ik verbaasde me toen ik het artikel over Benjamin Barber las (Opinie & Debat, 18 december). Af en toe slaat hij simplistisch geneuzel uit. ,,Waar veiligheid boven democratie wordt gesteld, wordt de democratie vernietigd'', zo leert de geschiedenis volgens Barber. Het Duitsland ten tijde van de RAF kende eveneens enkele maatregelen die als een aantasting van burgervrijheden kunnen worden beschouwd, maar de democratie in Duitsland is er niet aan onderdoor gegaan. Het overgrote deel van het volk stond erachter en hoogstwaarschijnlijk zou hetzelfde in landen als Nederland en Frankrijk gelden indien het zich aldaar voordeed. Daarnaast `Duitsers' zijn geen inheems volk dat al eeuwen het land Duitsland bewoont. Duitsland en Duitsers bestaan pas sinds 1870. Barber redeneert te veel voor de vuist weg, zonder de materie goed te kennen. De manier waarop hij 9/11 relativeert en terrorisme als geheel in verhouding tot autoongelukken en ander euvel, is helemaal stuitend. Het lijkt wel of Barber last had van een vlaag van verstandsverbijstering toen hij dit interview gaf.

    • René Besemer