Rechter brengt slag toe aan Microsoft

De Europese rechter heeft Microsoft vandaag een zware slag toegebracht. De softwaregigant moet wegens misbruik van zijn machtspositie 497 miljoen euro boete betalen en concurrenten meer ruimte bieden.

De uitspraak geldt als een belangrijke overwinning van de Europese Commissie, die Microsoft in maart van dit jaar de sancties oplegde. Het Amerikaanse softwareconcern vroeg daarop in een beroepsprocedure om opschorting van de maatregelen. Maar het Europese Gerecht van Eerste Aanleg in Luxemburg wees dat vandaag af.

De uitspraak betekent dat Microsoft zijn besturingssysteem Windows moet aanpassen en codes aan concurrenten moet prijsgeven. Het is voor het eerst dat een rechter het bedrijf hiertoe dwingt.

De Europese Commissie eiste in maart dat Microsoft een eind maakt aan de gecombineerde levering van zijn besturingssysteem Windows en zijn Media Player-software voor audio en video. Hierdoor krijgen nu concurrenten als Realnetworks en Apple met hun mediaspelers meer kansen op de markt. Ook moet Microsoft softwarecodes voor de communicatie tussen apparaten (interface-codes) prijsgeven aan concurrenten op de markt voor kleinere servers (centrale computers in kantoornetwerken). Daardoor kan hun randapparatuur beter met Windows communiceren.

Volgens de Europese Commissie maakt Microsoft door de koppelverkoop misbruik van zijn dominante positie op de markt voor personal computers. Dat misbruik is er volgens de Commissie ook op de markt voor servers. Met haar maatregelen is ze veel verder gegaan dan de Amerikaanse justitie, die eerder met Microsoft een schikking overeenkwam.

Onlangs trof Microsoft ook schikkingen met enkele concurrenten, waaronder Novell, die als klager bij de rechtszaak in Luxemburg waren betrokken. Volgens Microsoft zou hiermee de angel uit de zaak van de Europese Commissie zijn gehaald. De Europese Commissie sprak dit tegen.

Microsoft had bij het Europese Gerecht in Luxemburg opschorting van de sancties gevraagd in afwachting van een definitieve uitspraak. Zo'n uitspraak komt pas over enkele jaren. Volgens rechter Bo Vesterdorf is het door Microsoft aangevoerde bewijs ,,onvoldoende'' om aan te tonen dat de sancties van de Europese Commissie het bedrijf ,,ernstige en onherstelbare schade'' zullen toebrengen. Volgens de rechter is er dan ook geen reden deze maatregelen op te schorten. ,,Het verzoek van Microsoft om interim-maatregelen wordt daarom in zijn geheel verworpen'', zo zegt de rechter.

Microsoft bood afgelopen maandag nog aan via onderhandelingen met de Europese Commissie tot een oplossing te komen. De woordvoerder van eurocommissaris Kroes (Mededinging) sloot dit vanmiddag uit. Hij onderstreepte dat de maatregelen ,,onmiddellijk van kracht'' worden. Volgens de woordvoerder zullen deze maatregelen ,,de consument ten goede komen en de innovatie stimuleren''.