Rebellen hebben eettenten in het vizier

De eettenten in Amerikaanse legerkampen en -bases in Irak zijn erg kwetsbaar. De opstandelingen weten dat en proberen ze vaak met hun mortiergranaten en raketten te treffen.

Iraakse opstandelingen hebben het afgelopen jaar herhaaldelijk aanvallen met mortiergranaten en raketten uitgevoerd met als doelwit tenten die in Amerikaanse legerkampen als eetzaal dienen.

Daarom werd een versterkte bunker gebouwd ter vervanging van de eettent in het militaire kamp bij de Noord-Iraakse stad Mosul, die gisteren door een – althans volgens eerste onderzoek – 122 mm raket werd getroffen, aldus militaire functionarissen in Washington. Enkele dagen voor de nieuwe eetzaal klaar was werden 22 mensen van wie 18 Amerikanen gedood in de tent van Forward Operating Base Marez, waar op dat moment honderden mensen zaten te lunchen. De Amerikaanse doden waren 14 militairen en vier burgers. Meer dan 70 mensen werden meer of minder ernstig gewond, onder wie Amerikaanse militairen, burgers en Iraakse regeringssoldaten.

Een woordvoerster van Halliburton, een groot Amerikaanse bedrijf dat via zijn dochter KBR het Amerikaanse leger in Irak van voedsel voorziet, zei dat onder de doden vier KBR-employés waren en drie toeleveranciers. ,,Het is extreem moeilijk om dergelijke ontzettende en verschrikkelijke aanvallen te voorkomen'', zei ze.

Aanvallen met raketten en mortiergranaten – wat het leger `indirect vuur' noemt – zijn de afgelopen tijd haast aan de orde van de dag geweest bij Amerikaanse bases in het gebied van de stad Mosul, dat sterk in opkomst is als onveilig gebied, als ook in andere gebieden waar rebellen sterk zijn vertegenwoordigd, aldus militaire functionarissen in Washington. Eettenten vormen daarbij een belangrijk doelwit omdat ze een makkelijk te identificeren plaats zijn waar grote aantallen militairen zich op voorspelbare tijden verzamelen.

In maart sloegen mortiergranaten in vlak bij de eettent van een Amerikaans kamp in de sunnitische stad Tikrit op het moment dat militairen zich er voor het avondeten verzamelden. Ze explodeerden niet, en er vielen geen slachtoffers. Rebellen lanceerden die maand ook raketten die bij een grote militaire eettent explodeerden binnen de Groene Zone in Bagdad, waar de Iraakse interim-regering en de Amerikaanse ambassade zijn gevestigd. Elders in de Iraakse hoofdstad werden de voorgaande maand drie soldaten gewond bij een eetttent in een Amerikaanse basis. In de gisteren getroffen basis Marez werd in mei een soldaat vlak bij de eettent gedood bij een mortieraanval. Vorige maand werden twee soldaten in Marez gedood toen mortiergranaten explodeerden in hun woonkwartier.

In veel Amerikaanse bases, met inbegrip van Marez, zijn de militairen verplicht om kogelvrije vesten en helmen te dragen in de eettent wegens het gevaar van aanvallen, ook al missen de rebellen doorgaans hun doelwit.

De bijna afgebouwde nieuwe eetzaal in Marez moet de eters beschermen tegen dergelijk `indirect vuur', aldus zegslieden van het Amerikaanse ministerie van Defensie. Een woordvoerder van het Amerikaanse commando in Mosul, luitenant-kolonel Paul Hastings, sprak wat dit betreft van doorgaande inspanningen om de basis veiliger te maken. ,,Er is een mate van kwetsbaarheid wanneer je naar binnen gaat en je merkt dat je geen hard dak boven je hoofd hebt'', zo zei Hastings tegen CNN.

De hoogste arts van de eenheid in Mosul, majoor John Nelson, zei eerder dit jaar tegen de Portland Press Herald dat er onderzoek was gedaan naar de gevolgen van een aanval op de eettent. Volgens hem gaven militaire statistieken aan dat als een 60 mm mortiergranaat de eettent zou treffen terwijl er 400 soldaten binnen zaten, er minimaal twaalf doden zouden vallen, ongeacht de inspanningen van het medisch personeel.