Piraterij vanuit gevang

Waar ben je meer uit het zicht dan in een gevangenis? Dat moeten de merkpiraten hebben gedacht die onderdelen van namaak-PlayStations lieten assembleren in een gevangenis in de Zuid-Chinese stad Shenzhen.

Sony, dat er ruim vijf jaar over deed om precies uit te vinden waar en hoe de spelcomputers in China worden nagemaakt, ontdekte dat er een container van een toeleverancier een paar dagen bij de gevangenis werd gestald. Net genoeg tijd voor de gevangenen om de onderdelen te assembleren.

Sony ontdekte verder dat er een netwerk van zeker tien toeleveranciers bestaat voor namaakplaystations, die een gezamenlijke capaciteit voor de productie van 50.000 PlayStations per dag hebben. Die worden over de hele wereld geëxporteerd.

Dat geldt voor steeds meer van China's namaakproducten, en namaak komt ook steeds meer in handen van de georganiseerde misdaad. Vandaag werd bekend dat China de straffen voor merkpiraten wil verzwaren, maar het is zeer de vraag of dat veel zal helpen. In 2003 werden er bijna 40.000 invallen gepleegd om producenten op namaak te betrappen, maar dat leidde slechts in 45 gevallen tot een rechtszaak. Volgens de Chinese wet kun je bovendien pas een zaak beginnen als de overtreding ernstig genoeg is.