Overwinning Guebuza in Mozambique

Armando Emilio Guebuza, presidentskandidaat namens regeringspartij Frelimo, heeft de verkiezingen in Mozambique gewonnen. De 61-jarige zakenman behaalde bijna 64 procent van de stemmen. Zijn partij won 160 van de 250 zetels in het parlement.

De uitslag, die drie weken op zich liet wachten, wordt betwist door oppositiepartij Renamo. Partijleider Afonso Dhlakama meent dat er sprake is van fraude.

Verkiezingswaarnemers van de Europese Unie zeggen dat er problemen waren tijdens het stemmen – zo ging een aantal stembureaus wegens regen niet open – maar dat deze niet groot genoeg waren om de uitkomst te veranderen. Ruim 36 procent van de kiesgerechtigden bracht een stem uit.

Guebuza noemde zijn overwinning gisteren ,,een overwinning voor de Mozambikanen'' en riep de oppositie op samen te werken. ,,Alleen samen kunnen we armoede te boven komen en alle andere problemen die ons land kent'', aldus de nieuwe president. Hij neemt de macht over van Joaquim Chissano, die Mozambique 18 jaar leidde. De verkiezingen waren de derde sinds het einde van de burgeroorlog tussen Renamo en Frelimo, twaalf jaar geleden.