Overname LSE geen bedreiging voor Britse economie

Moet het Verenigd Koninkrijk zich zorgen maken als de London Stock Exchange (LSE, de Londense beurs) in buitenlandse handen terechtkomt? Sommige deskundigen denken van wel. Een van hen heeft zelfs gewaarschuwd dat de concurrentiekracht van de hele Britse economie op het spel staat.

De redenering is dat Britse bedrijven minder kapitaalkosten hebben doordat de beurs presideert over een buitengewoon efficiënte markt. Een Frans of Duits management zou er niet zoveel aan gelegen zijn dit voordeel te behouden.

Maar klopt deze redenering wel?

Het is lastig te bewijzen dat Britse bedrijven lagere kapitaalkosten hebben. Maar het is een feit dat de Londense aandelenmarkt bijzonder goed functioneert. De vraag is alleen of de LSE daar veel mee van doen heeft.

Want waarom doet de Londense aandelenmarkt het zo goed? Londen kent het grootste reservoir aan liquiditeit van Europa. Het Britse financiële toezicht en de code voor het bedrijfsbestuur worden alom gerespecteerd.

Het Verenigd Koninkrijk stelt zich ook aandeelhoudersvriendelijk op. Zwakke managers kunnen zich niet verschuilen achter gifpilconstructies en buitenlanders mogen Britse bedrijven overnemen, mits ze maar genoeg betalen.

Kijk maar naar het recente bod van de Spaanse bank Santander op haar Britse branchegenoot Abbey National en naar de situatie waarin de LSE nu zelf verkeert.

London is ook de Europese uitvalsbasis voor zakenbankiers en vermogensbeheerders. Dat betekent dat bedrijven er goed worden geanalyseerd en dat managers zich zeer bewust zijn van de opvattingen van beleggers.

Deze factoren kunnen verantwoordelijk zijn voor de gunstige omstandigheden op de Britse aandelenmarkt. Maar de LSE profiteert daar eerder van dan dat zij daarvoor verantwoordelijk is. De beurs heeft veel van zijn toezichthoudende bevoegdheden verloren en zijn rol bij het bevorderen van de typisch Britse aandeelhouderscultuur is afgezien van de oprichting van de zeer succesvolle AIM-markt louter symbolisch.

De LSE is voor zijn prestaties afhankelijk van de in Londen heersende omstandigheden. Het is niet goed in te zien waarom een buitenlandse eigenaar iets zou doen om die in gevaar te brengen.

Onder redactie van Hugo Dixon. Voor meer commentaar: zie www.breakingviews.com. Vertaling Menno Grootveld.

    • Christopher Hughes