Ophef over gebruik davidsster als protest

Tot ontsteltenis van holocaust-overlevers in Israël en de Verenigde Staten hebben tientallen inwoners van de Israëlische nederzettingen in de Gazastrook oranje davidssterren op hun kleren genaaid. Met het dragen van een van de symbolen van de jodenvernietiging tijdens de Tweede Wereldoorlog protesteren zij tegen de voorgenomen ontruiming van 21 nederzettingen in de Gazastrook en vier op de bezette Westelijke Jordaanoever.

,,Wij willen alle Israëliërs en alle joden ter wereld duidelijk maken wat er met ons staat te gebeuren. Opnieuw worden joden opgepakt en gedeporteerd'', aldus Ronny Bakshi, een ambulancebroeder, uit Neveh Dekalim, die na een conversatie met holocaust-overlevers in de nederzettingen tot dit idee is gekomen. Volgens Moshe Saperstein, die 50 jaar geleden van Brooklyn naar Israël verhuisde, en vanuit zijn dubbele bungalow in Neveh Dekalim samen met zijn echtgenote Rachel het verzet leidt, zal de oranje ster voor sommigen aanstootgevend zijn. ,,Maar wat veel erger is, is dat de joodse, zogenaamde democratische staat Israël van plan is joodse gemeenschappen in het land van Israël te deporteren'', aldus Saperstein, die erop wijst dat het gaat om een oranje ster en geen gele ster, zoals die gedragen moest worden door Europese joden tijdens het naziregime.

Yad Vashem, de organisatie voor de herdenking van de holocaust in Jeruzalem, protesteerde gisteren heftig tegen het gebruik van de holocaust-symboliek en van termen zoals deportatie en nazi-praktijken. Volgens voorzitter Avner Shalev is het ,,onverantwoordelijk om de herinnering aan de shoah te gebruiken voor publiek/politiek protest en leidt dat tot beschadiging van de nagedachtenis aan de shoah en pervertering van historische feiten''. Volgens het Simon Wiesenthal Centre in Los Angeles is het schandalig om het plan van Sharon te vergelijken met het tijdperk van de gaskamers van de nazi's.

Holocaust-overlevers reageerden gisteren en vandaag woedend op de actie van de kolonisten. Op websites van de kranten en in ingezonden brieven werd de kolonisten erop gewezen dat zij ,,een rode lijn'' aan het overschrijden zijn.

Een kolonistenwoordvoerder, Eran Sternberg, noemde de kritiek op het protest ,,hypocriet, want het dragen van een oranje ster is, toegegeven, schokkend en hard, maar wij [..] worden het slachtoffer van een Kristallnacht van de Palestijnen met steun van de Israëlische regering''.