`NOS mag sowieso flitsen laten zien'

De publieke omroep heeft volgens de mediawet recht om een ,,actuele redelijke samenvatting'' van voetbalwedstrijden te verzorgen. Minister Van der Hoeven (Onderwijs) wees gisteren tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer op dit voorkeursrecht. Volgens de bewindsvrouw is het recht om goede nieuws en sportberichtgeving te verzorgen ,,afdwingbaar''. Zij voerde het woord namens staatssecretaris Van der Laan (Media) die op de Antillen verblijft. Het Commissariaat voor de Media bevestigt dat er een voorkeursrecht bestaat. ,,De NOS moet dan wel voor de rechten betalen en onderhandelen met de eerste rechtenhouder.''

Vanmiddag maakt Eredivisie CV naar verwachting bekend welke zenders de komende drie jaar het voetbal live en in samenvatting mogen uitzenden. John de Mol heeft het hoogste bod voor de samenvattingen uitgebracht, waardoor de kans bestaat dat de NOS de rechten kwijtraakt. ,,Stel, De Mol heeft de eerste rechten, dan moet de NOS met De Mol in onderhandeling over de beelden die zij mogen uitzenden in een samenvatting. Als De Mol niet meewerkt of betwist dat deze clausule bestaat, dan zal het Commissariaat de zaak onderzoeken'', aldus een woordvoerder van het Commissariaat, en wellicht een boete opleggen.

Volgens het ministerie was al langer bekend dat deze regeling bestaat. Dit is opvallend omdat bij de aanbesteding van de uitzendrechten ook een pakket tweede uitzendrechten wordt aangeboden. Dit komt overeen met de beelden waar de NOS volgens de mediawet recht op heeft.

Tweedekamerlid J. Atsma, die de vragen over de voetbaluitzendingen aan Van der Hoeven had gesteld, heeft een andere interpretatie van de mediawet. Volgens de CDA'er moet juist John de Mol, wannneer hij de rechten op zak heeft, aan de publieke omroep om toestemming vragen. ,,Zij moeten het dan onderling eens worden. Het is in elk geval allemaal buitengewoon complex.'' Betrokkenen sluiten om die reden niet uit dat vanmiddag nog geen definitieve beslissing valt.