Nee, ze leven niet lang en gelukkig

Al in de eerste minuten raden schrijver en regisseur af om deze film te bekijken. Zeggen ze dat we beter de reeks boeken Ellendige Avonturen kunnen lezen waar hij op gebaseerd is, omdat wat we gaan zien té verschrikkelijk is. Dan kan een filmcriticus niet anders dan recalcitrant zijn en zeggen: gaat dat zien!

De boeken van Lemony Snicket, pseudoniem van de jonge Californische schrijver Daniel Handler (1970), zijn in Nederland misschien niet zo populair als die over Harry Potter of Artemis Fowl, maar daar gaat de film Lemony Snickets A Series of Unfortunate Events (LSs ASOUE) verandering in brengen. Om te beginnen natuurlijk door de geweldige disclaimer die serie en film als stijl- en handelsmerk hanteren. Niets prikkelt de nieuwsgierigheid van kinderen zo als de waarschuwing dat je beter een film over elfjes kunt bekijken of een boek lezen waaruit al op de eerste bladzijde blijkt dat `ze nog lang en gelukkig zullen leven'. Bah, saai!

Als het leven van de drie weeskinderen Violet, Klaus en Sunny Baudelaire één ding niet is, is het saai. Ze hebben amper hun ouders verloren bij een verschrikkelijke brand of ze worden meegesleept in een achtbaan van afschuwelijke avonturen die hen langs hebberige voogden en volstrekt incapabele verzorgers voert. Ze worden op de hielen gezeten door de vreselijke Graaf Olaf (Jim Carrey in een van de vele vreemde vermommingen waarin hij in de film opduikt). Ze vluchten en vechten voor hun leven. En zoals de verhalende traditie dat wil, blijkt hun pad bezaaid met aanwijzingen van en over hun ouders waardoor ze ook zichzelf beter leren kennen. Overleven dankzij overlevering, daar gaat het in LSs ASOUE om.

Al het mogelijke wordt ondernomen om de goede afloop te saboteren. Zwarte humor uit de school van Tim Burton en de gebroeders Coen dus. Die regisseurs zijn virtueel aanwezig in het uiterlijk van de film, dat werd verzorgd door art directors Rick Heinrichs en John Dexter, die eerder films als Fargo, The Big Lebowski en Sleepy Hollow aankleedden.

Regisseur Brad Silberling is er uitstekend in geslaagd om het production design dezelfde hoofdrol te geven als de meerduidige taal in de boeken. Een werkelijk filmische vertaling dus, die film Lemony Snickets A Series of Unfortunate Events zonder twijfel tot dé kerstfilm van 2004 maakt.

Ellendige avonturen (Lemony Snickets A Series of Unfortunate Events.) Regie: Brad Silberling. Met: Jim Carrey, Meryl Streep, Jude Law. In: 83 bioscopen.

    • Dana Linssen