Marokko bezint zich op verleden

Een Marokkaanse `waarheidscommissie' is gisteren in Rabat begonnen slachtoffers van mensenrechtenschendingen over een periode van meer dan 40 jaar te horen. De eerste hoorzitting werd rechtstreeks uitgezonden door radio en televisie. De `Gerechtigheids- en verzoeningscommissie' is gecreëerd door koning Mohammed VI als onderdeel van democratische hervormingen. De zittingen, die ten minste 10 weken zullen duren, zullen met name licht werpen op de `loden jaren' zestig en zeventig onder het bewind van Mohammeds vader Hassan II. Sommige schenders van de mensenrechten uit die periode zouden nog steeds hoge posities bekleden. Om spanningen te vermijden mogen de getuigen geen namen van individuele folteraars noemen. Marokko is het eerste land in de regio dat slachtoffers van officieel misbruik in staat stelt hun verhaal te vertellen.