Marinechef Turkije voor de rechter

In Turkije is gisteren het proces begonnen tegen de oud-opperbevelhebber van de marine, Ilhami Erdil. De admiraal, die van 1999 tot 2001 leiding gaf aan de marine, wordt verdacht van corruptie.

Het is uiterst ongebruikelijk dat in Turkije militairen van zo'n hoge rang voor de rechter worden gedaagd. Algemeen wordt dit proces door commentatoren gezien als een teken dat in het `nieuwe' Turkije, dat op weg is naar de Europese Unie, ook de strijdkrachten, die van oudsher onaantastbaar waren, zich aan de wet hebben te houden.

De zaak van de admiraal kwam aan het licht toen bleek dat hij in Istanbul twee luxueuze appartementen bezit met een gezamenlijke waarde van meer dan een miljoen dollar. Hij had de appartementen niet officieel gemeld en daarmee de regels al geschonden. Toen een accountant vaststelde dat hij de optrekjes in ieder geval niet van zijn salaris had kunnen betalen, werd de handel en wandel van de admiraal onder de loep genomen. Daarbij kwam naar voren dat hij wellicht gesjoemeld heeft met declaraties en contracten heeft toegespeeld aan een bedrijf waar onder anderen zijn dochter directeur van is. De admiraal spreekt alle beschuldigingen tegen en zegt – een vaak gehoord argument in corruptiezaken – dat hij de betreffende appartementen kocht met behulp van een rijk familielid.

Pikant genoeg lijkt de zaak tegen de generaal slechts de eerste te zijn in wat volgens de krant Hürriyet en de televisiezender CNN Türk een hele berg van corruptiedossiers is: volgens Hürriyet worden er maar liefst 39 processen voorbereid. Het leger komt overigens in opiniepeilingen steeds als zeer betrouwbare instelling naar voren.

Interessant is de rol van de opperbevelhebber van de strijdkrachten, Hilmi Ozkök, in dit alles. In Turkije geldt hij als groot voorstander van het Turkse lidmaatschap van de Europese Unie. Eerder, ten tijde van de Irak-oorlog, was hij tegenstander van een Turkse invasie van Noord-Irak. Zo'n invasie zou de Europese aspiraties van Turkije vrijwel zeker in de ijskast hebben doen belanden. Dat Ozkök instemt met deze corruptieprocessen, onderstreept zijn streven om van Turkije een `Europese' democratie te maken waar het leger niet meer boven de wet staat maar deze heeft te gehoorzamen.