Knarsetandend kapitaal, Unilever de gebeten hond

Beleggers zijn boos op Unilever. Gisteren wonnen zij een eerste slag bij de rechter. Wie is wie onder de knarsetandende kapitaalbeheerders?

De lijst is lang en ademt geld. Oud geld, nieuw geld, pensioengeld, goede doelen geld, Amerikaans geld, ondernemend geld, maar bovenal: boos geld.

De beleggers zijn boos op voedings- en zeepgigant Unilever. Gisteren wonnen zij hun eerste slag bij de ondernemingskamer van het Amsterdams gerechtshof. Het hof beveelt een onderzoek naar de besluitvorming binnen Unilever over de uitgifte van speciale aandelen die het in 1999 lanceerde als een superdividend.

De boze beleggers vinden dat Unilever hun belangen heeft geschaad door deze aandelen nu niet tegen de oorspronkelijke waarde terug te kopen, maar om te ruilen in gewone aandelen. Dat levert hun veel minder op.

Onder de boze beleggers zijn illustere namen, zo blijkt uit de beschikking van het hof. Nummer een op de lijst met verzoekers is Pieter Dreesmann, kunstliefhebber te Londen en zoon van Anton, die Vroom & Dreesmann op de wereldkaart zette. Begin 2002 voerde hij, samen met onder meer zijn broer Marc, ook bij dit hof oppositie tegen het beleid van supermarktketen Laurus. Met succes.

Broer Marc leidt de vermogensbeheerder Commonwealth Investments, die via via ook meedoet in de Unilever-strijd. Nummer twee op de lijst van verzoekers is Theo Dietz, nummer 216 op de lijst van maandblad Quote van de 500 rijkste Nederlanders, met een vermogen van 89 miljoen euro. Hij staat op de Quote-lijst op de foto met kroonprins Willem-Alexander, in een zeilboot. Volgens Quote heeft hij een deel van het geld in Commonwealth geïnvesteerd, samen met Hans van Veggel, de voormalig mede-eigenaar van projectontwikkelaar Multi-Vastgoed en nummer 55 bij Quote (307 miljoen euro). Op de lijst van de Unilever-verzoekers staat Van Veggel nummer drie.

De broers Dreesmann zijn niet de enige opposanten met ervaring. Ook het pensioenfonds van DSM, dat zich bij de rechter roerde in de `baksteenoorlog' in 2001/2002 rond de overname van bouwer HBG, doet mee. Net als, uiteraard, de Vereniging van Effectenbezitters. En zakenbank Kempen, die eerder een positief beleggingsadvies over de speciale aandelen gaf. Andere geldmannen: (ex)medewerkers en beleggingsfondsen van Dresdner VPV en van vermogensbeheerder Optimix.

In de categorie rijken staat ook Rinze Strikwerda plus familie en diverse BV's. Strikwerda is oprichter van automatiseerder TAS, inmiddels overgenomen door PinkRoccade, en bij Quote nummer 167 (110 miljoen). Op de Unilever-lijst is hij dertien.

Nummer 61 tot en met 72 zijn beleggingsfondsen van beheerder Franklin Mutual uit de VS.

Hekkensluier is de DVR Stichting uit Delft, die met donaties van particulieren en bedrijven goede doelen steunt in monumentenzorg, natuur en dierenwelzijn. De stichting bezit 100.000 van de speciale aandelen, vertelt penningmeester D. van Raalte. ,,De handelwijze van Unilever is ongekend voor een Nederlandse vennootschap van deze statuur. Dit is niet koninklijk.''

    • Menno Tamminga