Kersthaas met balletjes

Hazenrugfilets worden bijvoorkeur rosé gebraden. In een koekenpan duurt dat een minuut of 6 tot 8. Het dunne uiteinde is uiteraard eerder klaar dan het dikke gedeelte. Leg het dunne deel de eerste minuten tegen de wand van de koekenpan die minder heet is dan het midden van de pan. Omdat de haasfilets snel klaar zijn, worden eerst de verschillende ballen bereid. Het recept voor de filets met ballen is voor 4 personen. Maak van grote hazenrugfilets vier porties door ze dwars doormidden te snijden. De kant met een dun uiteinde mag iets langer zijn dan de dikke kant. Het gewicht is dan gelijk. Pel de sjalotjes. Verhit 25 g boter in een koekenpan en bak de sjalotjes even rondom aan. Giet de wijn en cassis in de pan en breng aan de kook. Leg de rozemarijn tussen de sjalotjes. Temper het vuur. Leg een deksel op de pan en stoof de sjalotjes in ongeveer 20 minuten. Verwijder de rozemarijn. Snijd, terwijl de sjalotjes stoven, de meloen die uiteraard rijp is doormidden. Verwijder de zaadjes. Steek met een meloenbolletjestang mooie balletjes uit het vruchtvlees. Leg de balletjes in een kom. Verhit de rest van de boter in een tweede koekenpan en bak de haasfilets op een middelmatig vuur rondom bruin. Bestrooi ze met zout en peper. Schep ze uit de pan en dek ze om ze warm te houden toe met aluminiumfolie. Giet de slagroom bij het braadvet in de pan en roer de aanbaksels los van de bodem. Roer met een garde de mosterd door de room. Breng de room aan de kook. Roer de sjalotjes met het braadvet en de meloenballetjes door de roomsaus die eventueel op smaak wordt gebracht met nog wat zout en peper. Verdeel de hazenrugfilets over de borden en schep de saus met ballen op en naast het vlees. Lekker bij dit gerecht: aardappelpuree en knolselderijpuree. Of, voor wie geen genoeg krijgt van ballen, beetgaar gekookte spruiten.

Morgen: chocoladepudding.